Go Back Email Link
+ servings
spaghetti z gorgonzolą i orzechami włoskimi gorgonzola and walnut spaghetti
Drukuj przepis
5 from 1 vote

Spaghetti z gorgonzolą i orzechami włoskimi

2 porcje jako danie główne lub 4 porcje jako przystawka
czas przygotowania10 min
czas gotowania10 min
całkowity czas20 min
porcje: 2 porcje

składniki

sos:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka masła
  • 4 łyżki orzechów włoskich zmielonych, ale nie bardzo drobno
  • ½ łyżeczki skórki startej z ekologicznej cytryny
  • ½ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 1 ząbek czosnku drobno posiekany
  • 100 ml białego wytrawnego wina 7 łyżek, takiego, które lubicie pić
  • 50 ml śmietany 36% 3.5 łyżki
  • 100 g sera gorgonzola
  • 50 ml wody z gotowania makaronu 3.5 łyżki, lub więcej
  • sól i pieprz do smaku

do podania:

  • 180 g makaronu spaghetti
  • świeża bazylia
  • kilka orzechów włoskich do posypania uprażone na suchej patelni, pokrojone na mniejsze kawałki
  • odrobinę tartego parmezanu do posypania

wykonanie

  • Przygotować sobie wszystkie składniki.
  • Makaron ugotować al dente w małej ilości dobrze osolonej wody (czyli ma być delikatnie twardawy przy gryzieniu), wyjąć go z wody ok. 30 sek przed końcem gotowania, odlać wodę zachowując minimum pół szklanki (to ważne, tą wodą najlepiej jest rozcieńczyć sos, jak trochę zastynie).
  • W czasie jak makaron się gotuje przygotować sos.
  • Na dużej patelni rozgrzać oliwę i masło, jak będą bulgotać dodać orzechy, skórkę z cytryny, pieprz i czosnek, smażyć na średnim ogniu około 2 minuty, aż orzechy lekko się zabrązowią i wszystko będzie ładnie pachnieć.
  • Dodać wino, gotować mieszając kilka minut, aż większość wina odparuje.
  • Dodać śmietanę, włączyć minimalny ogień, wymieszać i dodać gorgonzolę, mieszać aż się rozpuści i powstanie gładki sos, zdjąć z ognia.
  • Dodać makaron do sosu wraz z odrobiną wody z jego gotowania, wymieszać, w razie potrzeby dodać więcej wody, żeby rozcieńczyć sos, doprawić solą i pieprzem (dodać szczególnie sporo pieprzu).
  • Podawać natychmiast (sos szybko zastyga), posypany świeżą bazylią, parmezanem i orzechami włoskimi.