Przygotować sobie wszystkie składniki.
Makaron ugotować al dente w małej ilości dobrze osolonej wody (czyli ma być delikatnie twardawy przy gryzieniu), wyjąć go z wody ok. 30 sek przed końcem gotowania, odlać wodę zachowując minimum pół szklanki (to ważne, tą wodą najlepiej jest rozcieńczyć sos, jak trochę zastynie).
W czasie jak makaron się gotuje przygotować sos.
Na dużej patelni rozgrzać oliwę i masło, jak będą bulgotać dodać orzechy, skórkę z cytryny, pieprz i czosnek, smażyć na średnim ogniu około 2 minuty, aż orzechy lekko się zabrązowią i wszystko będzie ładnie pachnieć.
Dodać wino, gotować mieszając kilka minut, aż większość wina odparuje.
Dodać śmietanę, włączyć minimalny ogień, wymieszać i dodać gorgonzolę, mieszać aż się rozpuści i powstanie gładki sos, zdjąć z ognia.
Dodać makaron do sosu wraz z odrobiną wody z jego gotowania, wymieszać, w razie potrzeby dodać więcej wody, żeby rozcieńczyć sos, doprawić solą i pieprzem (dodać szczególnie sporo pieprzu).
Podawać natychmiast (sos szybko zastyga), posypany świeżą bazylią, parmezanem i orzechami włoskimi.