1łyżeczka ekstraktu z wanillilub 1 łyżka cukru waniliowego
1łyżka budyniu waniliowegoproszku, można pominąć
do podania:
śmietana kremówka
cynamon
sos truskawkowytruskawki zmiksowane z cukrem
wykonanie
Przygotować ciasto na pierogi:
Mąkę mieszamy z solą.
W małym garnku podgrzewamy wodę z masłem/olejem, aż będzie bardzo ciepła/gorąca, ale nie będzie się jeszcze gotować.
Dodajemy wodę do mąki.
Mieszamy łyżką, aż składniki będą mniej wiecej połączone.
Wyrabiamy ciasto rękami lub robotem kuchennym z końcówką w kształcie haka. Ciasto powinno być dobrze wyrobione, miękkie i gładkie (będzie jeszcze bardziej miękkie jak je odstawimy do odpoczęcia).
Ciasto owijamy folią plastikową i odstawiamy na 30 minut.
Przygotować nadzienie serowe:
Miksujemy żółtka z cukrem (można je tylko wymieszać widelcem), ja używam tej samej miski w której wyrabiałam ciasto, składniki na nadzienie miksuję końcówką w kształcie wiosła.
Dodajemy pozostałe składniki na nadzienie i miksujemy/mieszamy widelcem, aż będą dobrze połączone.
Lepimy pierogi:
Ciasto dzielimy na dwie części.
Pierwszą część wałkujemy na lekko oprószonym mąką blacie (ja lubię silikonowe maty do wałkowania).
Wycinamy kółka.
Łyżeczką nakładamy ok. czubatą łyżkę nadzienia na każde kółko z ciasta.
Zlepiamy brzegi.
Gotujemy pierogi:
Pierogi gotujemy w dużym garnku w osolnej wodzie na średnio-wysokim ogniu.
Do garnka wrzucamy ok. 10-12 pierogów na raz. Po chwili mieszamy drewnianą łyżką, żeby nie przywarły do dna garnka.
Pierogi gotujemy 1-2 minuty od momentu wypłynięcia ich na powierzchnię wody.
Wyjmujemy w garnka łyżką cedzakową, porządnie odsączamy je z wody i przekładamy na talerz.
Podajemy z bitą śmietaną i cynamonem / jogurtem i cynamonem / sosem truskawkowym (zmiksowane truskawki z cukrem).
Smacznego!
uwagi
Kalorie = 1 porcja (1/4 przepisu). Dodatki takie jak śmietana czy sos nie są wliczone. To tylko szacunkowe obliczenia!