Go Back Email Link
+ servings
Sweet cheese pierogi on a white plate topped with strawberry sauce and whipped cream.
Drukuj
5 from 2 votes

Pierogi z serem na słodko

Mój ulubiony przepis na pierogi z serem na słodko. To jedne z moich ulubionych pierogów! Najbardziej lubię je podać ze słodką śmietaną/jogurtem, cynamonem i sosem truskawkowym. Pychota!
danie deser, obiad
kuchnia polska
czas przygotowania 1 godz
czas gotowania 10 min
odpoczywanie ciasta 30 min
całkowity czas 1 godz 40 min
porcje 50 pierogów
kalorie 458kcal
autor Aleksandra

składniki

na ciasto:

  • 250 g mąki
  • 140 g wody
  • 20 g masła lub oleju
  • 1/2 łyżeczki soli

na nadzienie:

  • 500 g twarogu
  • 2 żółtka
  • 50 g cukru lub do smaku
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilli lub 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżka budyniu waniliowego proszku, można pominąć

do podania:

  • śmietana kremówka
  • cynamon
  • sos truskawkowy truskawki zmiksowane z cukrem

wykonanie

Przygotować ciasto na pierogi:

  • Mąkę mieszamy z solą.
  • W małym garnku podgrzewamy wodę z masłem/olejem, aż będzie bardzo ciepła/gorąca, ale nie będzie się jeszcze gotować.
  • Dodajemy wodę do mąki.
  • Mieszamy łyżką, aż składniki będą mniej wiecej połączone.
  • Wyrabiamy ciasto rękami lub robotem kuchennym z końcówką w kształcie haka. Ciasto powinno być dobrze wyrobione, miękkie i gładkie (będzie jeszcze bardziej miękkie jak je odstawimy do odpoczęcia).
  • Ciasto owijamy folią plastikową i odstawiamy na 30 minut.

Przygotować nadzienie serowe:

  • Miksujemy żółtka z cukrem (można je tylko wymieszać widelcem), ja używam tej samej miski w której wyrabiałam ciasto, składniki na nadzienie miksuję końcówką w kształcie wiosła.
  • Dodajemy pozostałe składniki na nadzienie i miksujemy/mieszamy widelcem, aż będą dobrze połączone.

Lepimy pierogi:

  • Ciasto dzielimy na dwie części.
  • Pierwszą część wałkujemy na lekko oprószonym mąką blacie (ja lubię silikonowe maty do wałkowania).
  • Wycinamy kółka.
  • Łyżeczką nakładamy ok. czubatą łyżkę nadzienia na każde kółko z ciasta.
  • Zlepiamy brzegi.

Gotujemy pierogi:

  • Pierogi gotujemy w dużym garnku w osolnej wodzie na średnio-wysokim ogniu.
  • Do garnka wrzucamy ok. 10-12 pierogów na raz. Po chwili mieszamy drewnianą łyżką, żeby nie przywarły do dna garnka.
  • Pierogi gotujemy 1-2 minuty od momentu wypłynięcia ich na powierzchnię wody.
  • Wyjmujemy w garnka łyżką cedzakową, porządnie odsączamy je z wody i przekładamy na talerz.
  • Podajemy z bitą śmietaną i cynamonem / jogurtem i cynamonem / sosem truskawkowym (zmiksowane truskawki z cukrem).
  • Smacznego!

uwagi

Kalorie = 1 porcja (1/4 przepisu). Dodatki takie jak śmietana czy sos nie są wliczone. To tylko szacunkowe obliczenia!

Nutrition

Kalorie: 458kcal