Go Back Email Link
+ servings
Parmesan mayo chicken on a green plate with mashed potatoes and broccoli.
Drukuj przepis
No ratings yet

Pieczone piersi z kurczaka w majonezie

czas przygotowania5 min
czas gotowania19 min
całkowity czas24 min
porcje: 2 porcje
autor: Aleksandra

składniki

  • 2 piersi z kurczaka
  • 4 płaskie łyżki majonezu
  • 25 g tartego parmezanu
  • 1 łyżeczka ziół włoskich
  • 1/2 łyżeczki suszonego czosnku
  • sól i pieprz

wykonanie

  • Nagrzewamy piekarnik do 220°C / gaz 7 (opcja góra-dół).
  • Piersi z kurczaka rozbijamy lekko tłuczkiem w ich najgrubszej części (tylko lekko, wciąż mają przypominać piersi z kurczaka, a nie kotlety, dzięki temu będą się bardziej równomiernie piekły). Doprawiamy solą i pieprzem z dwóch stron (solimy delikatnie bo ser Parmezan jest już słony).
  • W małej misce mieszamy majonez, tarty Parmezan, suszony czosnek i zioła.
  • Pastą nacieramy kurczaka z dwóch stron (więcej nakładamy na górze).
  • Pieczemy ok. 17-19 minut (w zależności od wielkości kurczaka). Pod koniec pieczenia należy sprawdzić czy kurczak nie brązowi się za bardzo - jeśli tak to można go przykryć luźno folią aluminiową. Jak sprawdzić czy kurczak jest gotowy: najprościej jest zmierzyć temperaturę kurczaka termometrem do mięsa. Termometr wbijamy w najgrubszą część mięsa. Temperatura powinna wynosić 70°C (bezpieczna temperatura spożywania drobiu to 74°C, kurczak podczas 'odpoczywania' po pieczeniu powinien dojść do tej temperatury). Jeśli nie macie termometru to po prostu trzeba przekroić pierś w jej najgrubszej części i sprawdzić czy mięso jest białe a nie różowe, wypływające soki powinny być czyste.
  • Mięso odkładamy na 5-10 minut do odpoczęcia, potem podajemy.
  • Smacznego!

uwagi

Kalorie = 1/2 przepisu (1 porcja). To tylko szacunkowe obliczenia!

Nutrition

Kalorie: 416kcal