1łyżeczka ekstraktu z wanillilub cukru waniliowego
szczypta soli
nadzienie:
500gtwarogu
2żółtka
50gcukru
1łyżeczka ekstraktu z wanillilub cukru waniliowego
2łyżki śmietany kremówkilub mleka
wykonanie
Przygotować ciasto na naleśniki: dodajemy wszystkie składniki na naleśniki do dużej miski i miksujemy mikserem, aż ciasto będzie gładkie (można je również wymieszać trzepaczką, ciasto będzie miało małe grudki - może tak być). Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut.
Smażymy naleśniki: trzymając patelnię w ręku (nie na palniku), nalewamy na patelnię cienką warstwę ciasta jednocześnie ruszając patelnią na boki, tak aby dno patelni pokryło się cienką warstwą ciasta. Kładziemy patelnię na palnik i smażymy na najwyższym ogniu (lub średnio-wysokim w zależności od mocy płyty grzewczej) aż brzegi naleśnika będą suche i naleśnik będzie zabrązowiony od dołu. Delikatnie podważamy brzego naleśnika i wkładamy pod niego silikonową łopatkę. Przewracamy na drugą stronę i smażymy jeszcze bardzo krótko (ok. 10 sekund). Przekładamy na talerz i powtarzamy z resztą ciasta.
Przygotować nadzienie: dodać wszystkie składniki na nadzienie do dużej miski i zmiksować mikserem, aż będą dobrze połączone (można je po prostu wymieszać widelcem, ale mikserem jest szybciej). W zależności od tego jakiego twarogu użyjecie (jakiej firmy i czy tłusty/chudy), możliwe, że trzeba będzie dodać mniej lub więcej śmietany/mleka do rozrzedzenia nadzienia. Nadzienie nie powinno być zupełnie suche ale też nie może być lejące i bardzo wilgotne bo po podgrzaniu będzie bardziej lejące niż przed podgrzaniem.
Nadziewamy naleśniki: Nakładamy ok. 2-3 łyżki nadzienia na każdy naleśnik (nie za dużo, bo naleśniki są cienkie).
Składamy naleśniki: w trójkąty lub w rulon.
Podsmażamy naleśniki: Rozgrzewamy masło lub olej (najlepsze będzie masło klarowane) na patelni, następnie podsmażamy naleśniki, aż będą złote z dwóch stron. Ja zawsze podsmażam naleśniki z serem - uważam, że tutaj smakują lepiej nie tylko same naleśniki, ale też nadzienie.
Podajemy same lub z bitą śmietaną, cynamonem i owocami.
Smacznego!
uwagi
Kalorie = 1 porcja (1/4 przepisu). To tylko szacunkowe obliczenia!