Go Back Email Link
+ servings
Nalesniki with cheese filling on a green plate. Berries and whipped cream on the side.
Drukuj
No ratings yet

Naleśniki z serem

Mój ulubiony przepis na rewelacyjne naleśniki z serem - idealnie smażące się naleśniki i pyszne nadzienie serowe. Naleśniki koniecznie podsmażamy. Lubię je podać z bitą śmietaną i cynamonem.
danie deser, śniadanie
kuchnia polska
czas przygotowania 15 min
czas gotowania 15 min
całkowity czas 30 min
porcje 4 porcje (8-9 naleśników)
kalorie 577kcal
autor Aleksandra

składniki

naleśniki:

  • 125 g mąki
  • 300 g mleka
  • 3 duże jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilli lub cukru waniliowego
  • szczypta soli

nadzienie:

  • 500 g twarogu
  • 2 żółtka
  • 50 g cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilli lub cukru waniliowego
  • 2 łyżki śmietany kremówki lub mleka

wykonanie

  • Przygotować ciasto na naleśniki: dodajemy wszystkie składniki na naleśniki do dużej miski i miksujemy mikserem, aż ciasto będzie gładkie (można je również wymieszać trzepaczką, ciasto będzie miało małe grudki - może tak być). Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut.
  • Smażymy naleśniki: trzymając patelnię w ręku (nie na palniku), nalewamy na patelnię cienką warstwę ciasta jednocześnie ruszając patelnią na boki, tak aby dno patelni pokryło się cienką warstwą ciasta. Kładziemy patelnię na palnik i smażymy na najwyższym ogniu (lub średnio-wysokim w zależności od mocy płyty grzewczej) aż brzegi naleśnika będą suche i naleśnik będzie zabrązowiony od dołu. Delikatnie podważamy brzego naleśnika i wkładamy pod niego silikonową łopatkę. Przewracamy na drugą stronę i smażymy jeszcze bardzo krótko (ok. 10 sekund). Przekładamy na talerz i powtarzamy z resztą ciasta.
  • Przygotować nadzienie: dodać wszystkie składniki na nadzienie do dużej miski i zmiksować mikserem, aż będą dobrze połączone (można je po prostu wymieszać widelcem, ale mikserem jest szybciej). W zależności od tego jakiego twarogu użyjecie (jakiej firmy i czy tłusty/chudy), możliwe, że trzeba będzie dodać mniej lub więcej śmietany/mleka do rozrzedzenia nadzienia. Nadzienie nie powinno być zupełnie suche ale też nie może być lejące i bardzo wilgotne bo po podgrzaniu będzie bardziej lejące niż przed podgrzaniem.
  • Nadziewamy naleśniki: Nakładamy ok. 2-3 łyżki nadzienia na każdy naleśnik (nie za dużo, bo naleśniki są cienkie).
  • Składamy naleśniki: w trójkąty lub w rulon.
  • Podsmażamy naleśniki: Rozgrzewamy masło lub olej (najlepsze będzie masło klarowane) na patelni, następnie podsmażamy naleśniki, aż będą złote z dwóch stron. Ja zawsze podsmażam naleśniki z serem - uważam, że tutaj smakują lepiej nie tylko same naleśniki, ale też nadzienie.
  • Podajemy same lub z bitą śmietaną, cynamonem i owocami.
  • Smacznego!

uwagi

Kalorie = 1 porcja (1/4 przepisu). To tylko szacunkowe obliczenia!

Nutrition

Kalorie: 577kcal