Go Back Email Link
+ servings
pieczone frytki warzywne dla dzieci (rozszerzanie diety) baked veggie fries for babys (complementary feeding)
Drukuj
No ratings yet

Pieczone frytki z warzyw dla dzieci (rozszerzanie diety)

czas przygotowania 15 min
czas gotowania 30 min
całkowity czas 45 min
porcje 2 porcje

składniki

  • 1 mały batat
  • 1 mała gałązka świeżego rozmarynu
  • ¼ łyżeczki suszonego czosnku
  • mały kawałek dynii użyłam piżmowej
  • ¼ łyżeczki przyprawy curry
  • ¼ łyżeczki oleju
  • 2 małe marchewki
  • 1 czubata łyżeczka masła orzechowego

wykonanie

  • Piekarnik nagrzać do 175 stopni.
  • Batata obrać i pokroić na frytki o grubości ok. 1 cm, dynię obrać i pokroić na frytki o grubości ok. ½ cm. Warzywa posmarować minimalną ilością oleju do smażenia (nakładam go silikonowym pędzelkiem), bataty posypać drobno pokrojonymi igłami rozmarynu i czosnkiem, a dynię przyprawą curry.
  • Marchewkę obrać i przekroić na pół wzdłuż i jeśli marchewki są długie to też wszerz, posmarować masłem orzechowym.
  • Warzywa ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 30 minut, aż warzywa będą bardzo miękkie. Lekko ostudzić i podawać (uwaga curry bardzo brudzi).

uwagi

- batat i dynia nadają się dla dzieci w wieku od ok. 8-9 miesięcy, gdy już umieją brać przedmioty do rączki, dla mniejszych dzieci warzywa można zmiksować na puree - marchewka bardziej nadaje się dla dzieci z zębami bocznymi, nie jest tak miękka jak batat i dynia, można ją również zmiksować i podać łyżeczką – jest przepyszna!