Go Back Email Link
+ servings
Cranberry orange bundt cake with white chocolate orange glaze and sugared cranberries.
Drukuj
No ratings yet

Babka pomarańczowa z żurawiną

Pyszna babka pomarańczowa ze świeżą żurawiną. Ma intensywny pomarańczowy smak i zostaje wilgotna przez kilka dni. To idealne ciasto do zrobienia na święta! Jest pyszne i pięknie wygląda. Babkę polałam polewą z białej czekolady, a na niej ułożyłam żurawinę w cukrze.
danie deser
kuchnia międzynarodowa
czas przygotowania 20 min
czas gotowania 50 min
całkowity czas 1 godz 10 min
porcje 12 porcji
kalorie 371kcal
autor Aleksandra

składniki

na ciasto:

  • 3 duże jajka
  • 200 g cukru
  • 150 g oleju roślinnego
  • 280 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • duża szczypta soli
  • 1/2 szklanki soku pomarańczowego 125ml
  • skórka z 2 dużych pomarańczy
  • 3 łyżki dżemu pomarańczowego można pominąć
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego nie aromatu
  • 150 g świeżej żurawiny + 1 łyżka mąki

polewa z białej czekolady:

  • 120 g białej czekolady
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany 12% lub 3 łyżki śmietany kremówki w temperaturze pokojowej!
  • 2 łyżeczki gładkiego dżemu pomarańczowego

wykonanie

Ciasto:

  • Rozgrzać piekarnik do 180 °C / gaz 4, opcja góra-dół.
  • Przygotować 21 cm formę na babkę i nasmarować ją porządnie miękkim masłem.
  • Jajka i cukier dodajemy do dużej miski. Miksujemy mikserem przez ok. 4-5 minut, aż masa będzie jasna, puszysta i znacząco zwiększy swoją objętość.
  • Powoli dodajemy olej cienkim strumieniem, cały czas miksując ciasto.
  • W małej misce mieszamy mąkę z solą i proszkiem do pieczenia.
  • Dodajemy połowę mąki do ciasta i miksujemy.
  • Dodajemy sok z pomarańczy, skórkę i dżem oraz ekstrakt waniliowy, następnie miksujemy.
  • Dodajemy pozostałą mąkę do ciasta i miksujemy.
  • Żurawinę mieszamy z 1 łyżką mąki i dodajemy do ciasta. Żurawinę wmieszać silikonową łopatką.
  • Wlewamy ciasto do foremki i pieczemy ok. 50 minut. Po upieczeniu przekładamy na kratkę i zostawiamy ciasto w foremce na minimum 10 minut, następnie obracamy i przekładamy ciasto na talerz.

Polewa z białej czekolady:

  • Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej: w małym garnku zagotowujemy wodę, a następnie kładziemy na nim miskę (szklaną lub metalową), miska nie powinna dotykać wody. Do miski dodajemy czekoladę połamaną na kawałki, następnie zdejmujemy garnek z ognia i mieszamy, aż czekolada się rozpuści.
  • Śmietanę i dżem przetrzeć przez sitko (żeby nie było grudek), następnie dodać do roztopionej czekolady i wymieszać. Ważne jest żeby śmietana i dżem były w temperaturze pokojowej, jak dodacie zimną śmietanę do ciepłej czekolady, czekolada się zważy.
  • Polewamy ciasto polewą.
  • Ciasto kroimy na porcje nożem z ząbkami.
  • Smacznego!

uwagi

  • Alternatywnie, zamiast polewy z białej czekolady:
    Ciasto jest już dosyć słodkie więc jeśli nie lubicie słodkich deserów to można babkę tylko posypać cukrem pudrem.
    Można zrobić prostą polewę pomarańczową: zmieszać szklankę cukru pudru (120g) z łyżką soku z pomarańczy.
  • Żurawina - dodajemy świeżą żurawinę, może być mrożona (dodajemy ją do ciasta bez rozmrażania, trzeba ją jedynie wymieszać z mąką). Suszona żurawina wyciągnęłaby wilgoć z ciasta, można ją dodać jedynie po uprzednim namoczeniu w soku pomarańczowym.
  • Co zrobić żeby babka na pewno wyszła z foremki: trzeba bardzo dokładnie nasmarować formę na babkę miękkim masłem oraz koniecznie zostawić upieczoną babkę w foremce na kratce przez minimum 10-15 minut. Jeśli babka nie wypadnie od razu na talerz uderzać w foremkę z różnych stron aż wypadnie.
  • Ciasto można przechowywać szczelnie przykryte w temp pokojowej przez ok. 3 dni. Jest bardzo dobre również na następny dzień. Babkę można również zamrozić.
  • Kalorie = 1 porcja (1/12 przepisu). To tylko szacunkowe obliczenia!

Nutrition

Kalorie: 371kcal