Rozgrzać piekarnik do 180 °C / gaz 4, opcja góra-dół.
Przygotować 21 cm formę na babkę i nasmarować ją porządnie miękkim masłem.
Jajka i cukier dodajemy do dużej miski. Miksujemy mikserem przez ok. 4-5 minut, aż masa będzie jasna, puszysta i znacząco zwiększy swoją objętość.
Powoli dodajemy olej cienkim strumieniem, cały czas miksując ciasto.
W małej misce mieszamy mąkę z solą i proszkiem do pieczenia.
Dodajemy połowę mąki do ciasta i miksujemy.
Dodajemy sok z pomarańczy, skórkę i dżem oraz ekstrakt waniliowy, następnie miksujemy.
Dodajemy pozostałą mąkę do ciasta i miksujemy.
Żurawinę mieszamy z 1 łyżką mąki i dodajemy do ciasta. Żurawinę wmieszać silikonową łopatką.
Wlewamy ciasto do foremki i pieczemy ok. 50 minut. Po upieczeniu przekładamy na kratkę i zostawiamy ciasto w foremce na minimum 10 minut, następnie obracamy i przekładamy ciasto na talerz.