Ciasto francuskie cienko rozwałkować na arkuszu papieru do pieczenia na okrąg ok. 28 cm (na grubość ok 2 mm).
Przygotować foremkę do pieczenia lub inne okrągłe naczynie, które można włożyć do piekarnika o średnicy ok. 24 cm, z kolejnego arkuszu papieru do pieczenia wyciąć okrąg o średnicy dna tego naczynia.
Ciasto trzeba najpierw podpiec: ponakłuwać widelcem (w tym miejscu gdzie będzie naczynie), położyć na nim wycięty okrąg z papieru do pieczenia, na nim naczynie, obciążyć je dodatkowo innym naczyniem lub np. suchym grochem (ciasto podczas pieczenia będzie rosnąć i podnosić foremkę), brzegi ciasta zwinąć w rulonik otaczający foremkę.
Piekarnik nastawić na 200 stopni, ciasto włożyć do lodówki na czas nagrzewania się piekarnika.
W tym czasie grillować cukinię: pociąć ją na 1 cm paski, doprawić solą, pieprzem i ziołami, grillować na mocno rozgrzanej patelni grillowej na średnio-wysokim ogniu po ok. 2 minuty z każdej strony, aż cukinia pokryje się brązowymi paskami (ale nie czarnymi). Cukinia ma być tak prawie gotowa, czyli ma być jeszcze bardzo lekko twarda, bo będzie się jeszcze chwile piec w piekarniku. Cukinię można też zwyczajnie usmażyć na patelni. Przełożyć na talerz.
Serek kozi wymieszać z mlekiem (dodać taką jego ilość aby łatwo się go rozsmarowywało), skórką z cytryny, doprawić solą i pieprzem.
Oliwki pokroić na plasterki.
Ciasto piec ok. 20 minut, aż się napuszy i lekko zezłoci, wyjąć z piekarnika, usunąć foremkę z obciążeniem i okrągły papier do pieczenia.
Posmarować serkiem, ułożyć plastry cukinii i oliwki, włożyć do piekarnika i piec jeszcze 5-10 minut, aż brzeg tarty będzie dobrze zarumieniony.
Wyciągnąć z piekarnika, pokroić. Najlepiej smakuje lekko ciepła lub 1-2 godziny po upieczeniu.