Go Back Email Link
+ servings
Apple cinnamon oatmeal cookies on a white background. Apples, cinnamon stick, oats on the side.
Drukuj przepis
No ratings yet

Ciastka z jabłkami i płatkami owsianymi

czas przygotowania20 min
czas gotowania14 min
całkowity czas34 min
porcje: 21 ciastek
autor: Aleksandra

składniki

  • 115 g masła
  • 100 g białego cukru
  • 100 g brązowego cukru
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilli
  • 190 g mąki
  • 1.5 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki sody do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 100 g płatków owsianych
  • 1 1/2 małego jabłka 1 szklanka posiekanych w drobną kostkę jabłek
  • 60 g białej czekolady

wykonanie

  • Przygotować sobie wszystkie składniki. Piekarnik nagrzać do 180 stopni / gaz 4, opcja góra-dół.
  • Miękkie masło i oba rodzaje cukru dodajemy do miski. Miksujemy mikserem ok. 3-5 minut, aż masa będzie jasna i puszysta (można użyć ręcznego miksera lub stacjonarnego z końcówką w kształcie wiosła).
  • Dodajemy jajko i ekstrakt waniliowy. Miksujemy kolejne 3-5 minut, aż wszystkie składniki będą dobrze połączone.
  • Mąkę, sodę, cynamon i sól przesiewamy do miski. Miksujemy, aż mąka będzie prawie połączona z resztą składników.
  • Dodajemy jabłka posiekane w drobną kostkę, z grubsza posiekaną czekoladę i płatki owsiane. Miksujemy albo mieszamy łyżką, aż wszystkie składniki będą dobrze rozprowadzone po cieście.
  • Ciastka można piec od razu lub włożyć ciasto na 30 minut do lodówki – ciastka będą trochę grubsze.
  • Formujemy kulki z ciasta wielkości orzecha włoskiego (ciasto można zważyć jeśli chcecie, każda kulka powinna ważyć 40g). Układamy je na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem w odstępach ok. 5 cm.
  • Pieczemy przez ok. 14-15 minut (w przypadku gdy ciastka piekliście od razu) lub ok. 15-16 minut (gdy ciasto leżakowało w lodówce). Ciastka są gotowe gdy ich brzegi są rumiane. Ciastka będą zupełnie miękkie – tak ma być. Zostawiamy je na blaszce do pieczenia aż prawie wystygną i będą na tyle sztywne, że można je podnieść (ciastka kończą pieczenie na blaszce po wyjęciu z piekarnika).
  • Smacznego!

uwagi

  • Czas pieczenia ciastek może zależeć od tego jak duże kulki ciasta uformowaliście i od piekarnika - każdy piekarnik piecze trochę inaczej. Trzeba sugerować się wyglądem ciastek - mają mieć rumiane brzegi a z wierzchu być blade.
  • Jeśli zapomnieliście wcześniej wyciągnąć masło z lodówki można do dodać do miski i miksować 1-2 minuty, aż zmięknie, potem dodać cukier i dalej miksować.
  • Jabłka: do tego przepisu użyłam jabłek Gala - to słodkie i miękkie jabłka. Można użyć dowolnej odmiany jabłek, w tym jabłek szarlotkowych, kwaśnych i twardych.
  • Ekstrakt waniliowy – zamiast niego można dodać łyżkę cukru waniliowego.
  • Biała czekolada: można pominąć lub zamiast czekolady dodać posiekane orzechy (np. włoskie) lub rodzynki.
  • Płatki owsiane: używamy tradycyjnych dużych płatków owsianych, nie górskich lub instant.
  • Jak przechowywać surowe ciasto na ciastka: Nieupieczone ciasto można przechowywać w lodówce max. przez 24h (lepiej piec je od razu lub po kilku godzinach). Należy uformować kulki ciasta, lekko je spłaszczyć i piec przez 15-16 minut.
  • Jak mrozić surowe ciasto na ciastka: Surowe ciasto można również bez problemu mrozić – ciastka również będą smakowały jak ze świeżo przygotowanego ciasta. Formujemy kulki ciasta i lekko je spłaszczamy. Mrozimy w odstępach. Jak będą zamrożone można je przełożyć do worków lub pojemników i trzymać w zamrażarce do 3 miesięcy. Wkładamy je do piekarnika prosto z zamrażarki (bez rozmrażania) i pieczemy tak jak w przepisie.
  • Kalorie = 1 ciastko (1/21 przepisu). To tylko szacunkowe obliczenia!

Nutrition

Kalorie: 152kcal