Go Back Email Link
+ servings
Stack of crepes on a blue plate. Lemons, apples, and sugar in the background.
Drukuj
No ratings yet

Przepis na naleśniki

Mój ulubiony przepis na naleśniki - są miekkie, mają chrupiące brzegi i łatwo się smażą!
danie śniadanie
kuchnia międzynarodowa, polska
czas przygotowania 5 min
czas gotowania 15 min
całkowity czas 20 min
porcje 9 naleśników
kalorie 124kcal
autor Aleksandra

składniki

  • 125 g mąki
  • 300 ml mleka
  • 3 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • szczypta soli

wykonanie

  • Przygotować ciasto na naleśniki: Zmiksować wszystkie składniki. Można to zrobić blenderem, mikserem, malakserem lub ręcznie, trzepaczką (ja najbardziej lubię miksować blenderem).
  • Miskę przykrywamy ręcznikiem kuchennym lub folią plastikową i odstawiamy na ok. 30 minut.
  • Smażymy naleśniki:
  • patelnię smarujemy małą ilością masła
  • trzymając patelnię w powietrzu w jednej ręce a naczynie z ciastem w drugiej ręce, nalewamy małą ilość ciasta na patelnię i od razu przechylamy patelnię na boki, tak aby ciasto rozlało się cienką warstwą na patelni
  • kładziemy patelnię na palnik i smażymy na największym ogniu przez ok. 30-60 sekund
  • łopatką podważamy brzegi naleśnika, sprawdzając czy nie przywiera do patelni, wsuwamy łopatkę pod naleśnik i przewracamy na drugą stronę
  • na drugiej stronie smażymy tylko krótko, ok. 10 sekund
  • usmażony naleśnik przekładamy na talerz i powtarzamy wszystkie czynności z resztą ciasta.

uwagi

  • Uwagi odnośnie składników:
    • mleka można użyć dowolnego, też roślinnego
    • cukier - dowolny: biały/brązowy/ksylitol
    • zamiast masła można użyć oleju kokosowego (używam nierafinowanego, pachnącego) lub innego oleju roślinnego
  • Temperatura smażenia: ja smażę moje naleśniki na największym ogniu ale w Waszym przypadku może być lepiej smażyć je na średnim lub średnio-wysokim ogniu. Będzie to zależeć od mocy palników i użytej patelni. Ogólnie takie cienkie naleśniki smażą się bardzo szybko więc smażcie naleśniki na największym możliwym ogniu, tak aby się nie paliły.
  • Z przepisu wychodzi 9 dużych (23 cm) naleśników.
  • Kalorie = 1 naleśnik (1/9 przepisu). To tylko szacunkowe obliczenia!

Nutrition

Kalorie: 124kcal