Przygotować ciasto na naleśniki: Zmiksować wszystkie składniki. Można to zrobić blenderem, mikserem, malakserem lub ręcznie, trzepaczką (ja najbardziej lubię miksować blenderem).
Miskę przykrywamy ręcznikiem kuchennym lub folią plastikową i odstawiamy na ok. 30 minut.
Smażymy naleśniki:
patelnię smarujemy małą ilością masła
trzymając patelnię w powietrzu w jednej ręce a naczynie z ciastem w drugiej ręce, nalewamy małą ilość ciasta na patelnię i od razu przechylamy patelnię na boki, tak aby ciasto rozlało się cienką warstwą na patelni
kładziemy patelnię na palnik i smażymy na największym ogniu przez ok. 30-60 sekund
łopatką podważamy brzegi naleśnika, sprawdzając czy nie przywiera do patelni, wsuwamy łopatkę pod naleśnik i przewracamy na drugą stronę
na drugiej stronie smażymy tylko krótko, ok. 10 sekund
usmażony naleśnik przekładamy na talerz i powtarzamy wszystkie czynności z resztą ciasta.