Pyszna owsianka dyniowa, którą pieczemy w piekarniku! W składzie ma oprócz puree z dyni i aromatycznych przypraw także jajka i proszek do pieczenia więc wychodzi z tego coś pomiędzy owsianką, a ciastem.
2łyżeczki ekstraktu z wanillilub 1 łyżka cukru waniliowego
2płaskie łyżeczki cynamonu
po dużej szczypcie: mielonych goździków, imbiru, ziela angielskiego, gałki muszkatałowej
3/4łyżeczki proszku do pieczeniamożna pominąć
2łyżki olej kokosowegolub masła
szczypta soli
1łyżka masłado natarcia foremki do pieczenia, lub oleju kokosowego
na wierzch:
1/4szklanki orzechów pekanlub włoskich
1/4szklanki suszonej żurawiny
do podania:
jogurt naturalny
syrop klonowy
wykonanie
Piekarnik nagrzać do 190 stopni / gaz 5, opcja góra-dół.
Przygotować owalne naczynie do zapiekania o średnicy 23 cm lub kwadratową foremkę 20x20cm i natrzeć ją łyżką masła.
Wszystkie składniki na owsiankę oprócz płatków owsianych dodajemy do większej miski i dokładnie mieszamy trzepaczką. Dodajemy płatki owsiane i mieszamy.
Całą zawartość miski wlewamy do naczynia do zapiekania.
Posypujemy na wierzchu orzechami pekan i żurawiną.
Pieczemy ok. 30 minut lub aż owsianka będzie ścięta ale wciąż 'wilgotna' i nie za sucha.
Odstawiamy na 5 minut aż trochę zastygnie i się ochłodzi.
Podajemy, ja najbardziej lubię ją z jogurtem naturalnym i syropem klonowym.
Smacznego!
uwagi
Owsiankę można podgrzewać w piekarniku, można ją też przygotować dzień wcześniej i piec na drugi dzień, można ją również mrozić.
Przepis można podwoić i piec owsiankę w naczyniu o wymiarach ok. 22x33cm, czas pieczenia zostaje taki sam (ew. 5-10 minut dłużej).
Kalorie = 1 porcja (1/5 przepisu). To tylko szacunkowe obliczenia!