Go Back Email Link
+ servings
A close up picture of baked pumpkin oatmeal in a baking dish with a serving missing.
Drukuj
No ratings yet

Pieczona owsianka dyniowa

Pyszna owsianka dyniowa, którą pieczemy w piekarniku! W składzie ma oprócz puree z dyni i aromatycznych przypraw także jajka i proszek do pieczenia więc wychodzi z tego coś pomiędzy owsianką, a ciastem.
danie śniadanie
kuchnia międzynarodowa
czas przygotowania 10 min
czas gotowania 30 min
całkowity czas 40 min
porcje 5 porcji
kalorie 384kcal
autor Aleksandra

składniki

owsianka:

  • 1 szklanka puree z dyni 250g
  • 2 duże jajka
  • 1 szklanka mleka 250ml
  • 2 szklanki płatków owsianych 200g
  • 1/4 szklanki syropu klonowego lub miodu
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilli lub 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 płaskie łyżeczki cynamonu
  • po dużej szczypcie: mielonych goździków, imbiru, ziela angielskiego, gałki muszkatałowej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia można pominąć
  • 2 łyżki olej kokosowego lub masła
  • szczypta soli
  • 1 łyżka masła do natarcia foremki do pieczenia, lub oleju kokosowego

na wierzch:

  • 1/4 szklanki orzechów pekan lub włoskich
  • 1/4 szklanki suszonej żurawiny

do podania:

  • jogurt naturalny
  • syrop klonowy

wykonanie

  • Piekarnik nagrzać do 190 stopni / gaz 5, opcja góra-dół.
  • Przygotować owalne naczynie do zapiekania o średnicy 23 cm lub kwadratową foremkę 20x20cm i natrzeć ją łyżką masła.
  • Wszystkie składniki na owsiankę oprócz płatków owsianych dodajemy do większej miski i dokładnie mieszamy trzepaczką. Dodajemy płatki owsiane i mieszamy.
  • Całą zawartość miski wlewamy do naczynia do zapiekania.
  • Posypujemy na wierzchu orzechami pekan i żurawiną.
  • Pieczemy ok. 30 minut lub aż owsianka będzie ścięta ale wciąż 'wilgotna' i nie za sucha.
  • Odstawiamy na 5 minut aż trochę zastygnie i się ochłodzi.
  • Podajemy, ja najbardziej lubię ją z jogurtem naturalnym i syropem klonowym.
  • Smacznego!

uwagi

  • Owsiankę można podgrzewać w piekarniku, można ją też przygotować dzień wcześniej i piec na drugi dzień, można ją również mrozić.
  • Przepis można podwoić i piec owsiankę w naczyniu o wymiarach ok. 22x33cm, czas pieczenia zostaje taki sam (ew. 5-10 minut dłużej).
  • Kalorie = 1 porcja (1/5 przepisu). To tylko szacunkowe obliczenia!

Nutrition

Kalorie: 384kcal