Go Back Email Link
+ servings
Salmon with creamy dill sauce, potatoes, and green beans on a blue plate.
Drukuj przepis
5 from 1 vote

Łosoś w sosie koperkowym

czas przygotowania10 min
czas gotowania20 min
całkowity czas30 min
porcje: 4 porcje
autor: Aleksandra

składniki

łosoś:

  • 4 filety z łososia ok. 600g
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki oleju do smażenia

sos koperkowy:

  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka bulionu z kurczaka lub warzywnego, 250ml
  • 3/4 szklanki śmietany 30-36%
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki musztardy Dijon
  • mały pęczek koperku drobno posiekany
  • sól i pieprz

wykonanie

  • Bezpośrednio przed smażeniem osuszamy filety łososia ręcznikami papierowymi, sprawdzamy czy nie ma ości, doprawiamy solą, pieprzem i obtaczamy w mące (nadmiar mąki strzepujemy).
  • Rozgrzewamy olej na dużej patelni na największym ogniu. Jak będzie gorący dodajemy filety z łososia. Smażymy po ok. 1-2 minuty z każdej z czterech stron. Ważne jest żeby patelnia i olej były dobrze rozgrzane. Jeśli Wasza patelnia nie ma grubego dna i szybko smaży jedzenie, trzeba zmniejszyć ogień na średni. Łososia przekładamy na talerz.
  • Odlewamy olej i dodajemy masło. Jak się rozpuści dodać drobno posiekany czosnek i smażyć 30 sekund. Dodać mąkę i wymieszać.
  • Dodajemy bulion, śmietanę, mleko, sok z cytryny i musztardę. Gotujemy kilka minut na średnim ogniu, aż sos zgęstnieje.
  • Zdejmujemy patelnię z ognia, dodajemy koperek, doprawiamy sos solą i pieprzem do smaku. Filety z łososia można teraz podgrzać w sosie, jeśli jest taka potrzeba.
  • Smacznego!

uwagi

Kalorie = 1 porcja (1/4 przepisu) = tylko łosoś i sos, ziemniaki i fasolka pokazane na zdjęciach nie są wliczone. To tylko szacunkowe obliczenia!

Nutrition

Kalorie: 544kcal