Go Back Email Link
+ servings
puff pastry cheese straws
Drukuj przepis
5 from 1 vote

Paluszki serowe z ciasta francuskiego

czas przygotowania15 min
czas gotowania24 min
całkowity czas30 min
porcje: 13 sztuk
autor: Aleksandra

składniki

  • 1 arkusz ciasta francuskiego u mnie 280g
  • 1 jajko + 1 łyżka mleka lub wody
  • 1 łyżeczka suszonych lub świeżych ziół zioła prowansalskie lub włoskie lub tymianek
  • 80 g tartego sera najlepiej parmezan

wykonanie

  • Przygotować wszystkie składniki przed wyjęciem ciasta z lodówki. Jajko rozbełtać i wymieszać z łyżką mleka lub wody. Ser zetrzeć na małych oczkach tarki.
  • Ciasto powinno być o grubości ok. 2mm, kupnego ciasta nie rozwałkowujemy. Jeśli robicie domowe trzeba go rozwałkować do takiej grubości. Ciasto posypać lekko mąką z dwóch stron (żeby się nie kleiło), położyć na arkuszu papiero do pieczenia (może być ten papier, w który jest zawinięte ciasto).
  • Ciasto posmarować mieszaniną jajka. Posypać ziołami.
  • Ciasto posypać tartym serem. Ser dobrze wcisnąć w ciasto (rękami lub wałkiem).
  • Pociąć na 2.5cm paski, najlepiej jest użyć okrągłego noża do pizzy.
  • Piekarnik nagrzać do 200 stopni / gaz 6, opcja góra-dół.
  • Ciasto razem z papierem do pieczenia włożyć na 10 minut do lodówki (łatwiej będzie zwijać spiralki). Dobrze jest położyć pod papier dużą deskę do krojenia i na niej przenieść ciasto do lodówki (tak jest po prostu łatwiej).
  • Każdy pasek zwinąć w spiralkę (ciasto powinno być na zewnątrz spiralki a serowe nadzienie wewnątrz). Paluchy rozłożyć na papierze do pieczenia z zachowaniem odstępów (ciasto zwiększy swoją objętość).
  • Piec 12 minut w 200 stopniach, potem zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec jeszcze ok. 12 minut. Pod koniec czasu pieczenia dobrze jest mieć paluszki na oku, żeby się za bardzo nie zabrązowiły.
  • Smacznego!

uwagi

  • Paluszki najlepiej smakują ok. 1-2h po upieczeniu. Można je przygotować wcześniej i piec zaraz przed podaniem.
  • Arkusze ciasta francuskiego sprzedawane w sklepach mają różną wagę, więc jeśli Wasze różni się od mojego można dodać mniejszą lub większą ilość sera. Można nim posypać na oko, na cieście ma być cienka warstwa sera.
  • Mrożone ciasto francuskie: najpierw trzeba rozmrozić. Najlepiej ciasto rozmrażać przez noc w lodówce (inaczej może popękać).
  • Można użyć innych rodzajów sera: parmezan, pecorino, ementaler, gouda, cheddar.
  • Najważniejsze przy pracy z ciastem francuskim: ciasto musi być cały czas chłodne inaczej będzie się kleić. Wyciągamy go z lodówki dopiero jak mamy wszystkie składniki przygotowane.
  • Liczba kalorii = 1 paluszek (obliczone mniej więcej).

Nutrition

Kalorie: 142kcal