Go Back Email Link
+ servings
Pesto chicken bake in a casserole dish.
Drukuj przepis
No ratings yet

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i sosem pesto

czas przygotowania20 min
czas gotowania35 min
całkowity czas55 min
porcje: 5 porcji
autor: Aleksandra

składniki

  • 225 g makaronu użyłam fusilli
  • 500 g brokuła
  • 3 piersi z kurczaka średnie / duże
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka czosnku w proszku
  • 1 łyżka tymianku
  • 1 szklanka pesto bazyliowego 230g
  • 1/2 szklanki mleka 125ml
  • 1/2 szklanki śmietanki kremówki
  • 2 łyżki mąki
  • 250 g tartego sera mozzarella żółta mozzarella, nie w kulce
  • sól i pieprz do smaku

wykonanie

  • Ugotować makaron i brokuły: brokuły dzielimy na małe różyczki. Duży garnek dobrze osolonej wody doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy makaron 2 minuty krócej niż czas podany na opakowaniu a brokuły przez 2 minuty w jednym garnku, czyli np. mój makaron wg instrukcji na opakowaniu potrzebuje 10 minut, więc gotuję go przez 6 minut, potem dorzucam brokuły, doprowadzam ponownie do zagotowania i gotuje je razem z makaronem przez kolejne 2 minuty. Makaron i brokuły odcedzić i dodać do naczynia do zapiekania o wymiarach ok. 23 × 33 cm.
  • Nastawić piekarnik do 190°C / gaz 5, opcja góra-dół.
  • Przygotować kurczaka: piersi z kurczaka kroimy w 2-3 cm kostkę. Oliwę wymieszać z przyprawami, natrzeć nimi kurczaka, doprawić solą i pieprzem. Dodać kurczaka do brokułów i makaronu (kurczaka nie trzeba gotować).
  • Przygotować sos: mąkę wymieszać z mlekiem, a następnie ze śmietaną i pesto, lekko doprawić solą i pieprzem. Dodać do naczynia do zapiekania.
  • Składamy zapiekankę: wszystkie składniki wymieszać. Na wierzchu rozsypać tarty ser.
  • Piec przez 35 minut lub do momentu aż kurczak będzie upieczony a ser złocisty (parę kawałków kurczaka przekroić na pół i sprawdzić czy są białe w środku, a nie jasno-różowe, jeśli kurczak nie jest gotowy piec zapiekankę przez jeszcze 5 minut).
  • Zapiekankę odstawiamy na 5-10 minut, żeby trochę zgęstniała, potem dzielimy na porcje.
  • Smacznego!

uwagi

  • Ta zapiekanka bardzo dobrze się odgrzewa i mrozi. Można użyć dowolnego pesto, nie musi być koniecznie bazyliowe.
  • Zamiast brokułów można dodać inne dowolne warzywa, np. cukinia, fasolka szparagowa, kukurydza.
  • Zamiast makaronu fusilli można też dodać penne.
  • Mozzarella - używamy żółtej, twardej mozzarelli, nie tej w kulce w zalewie. Można również użyć innego sera, ale dobrze by było żeby miał w miarę neutralny smak (tak jak mozzarella), żeby nie przyćmił smaku pesto. Jeśli chcecie ser można dodać również do środka zapiekanki, żeby była bardziej serowa.
  • Kalorie = 1 porcja (1/5 przepisu). To tylko szacunkowe obliczenia!

Nutrition

Kalorie: 686kcal