Go Back Email Link
+ servings
A stack of chocolate chip pecan cookies. Crumbled cookies scattered around.
Drukuj przepis
No ratings yet

Chocolate chip cookies (ciastka z czekoladą i orzechami)

czas przygotowania20 min
czas gotowania12 min
całkowity czas32 min
porcje: 21 ciastek
autor: Aleksandra

składniki

  • 115 g miękkiego masła
  • 100 g białego cukru
  • 100 g brązowego cukru
  • 1 duże jajko
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilli
  • 190 g mąki
  • 1/2 łyżeczki sody do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 85 g mlecznej czekolady
  • 85 g gorzkiej lub deserowej czekolady
  • 100 g orzechów pekan lub włoskich/laskowych lub dowolnej czekolady

wykonanie

  • Przygotować sobie wszystkie składniki. Piekarnik nagrzać do 180 stopni / gaz 4, opcja góra-dół.
  • Miękkie masło i oba rodzaje cukru dodajemy do miski. Miksujemy mikserem ok. 3-5 minut, aż masa będzie jasna i puszysta (można użyć ręcznego miksera lub stacjonarnego z końcówką w kształcie wiosła).
  • Dodajemy jajko i ekstrakt waniliowy. Miksujemy kolejne 3-5 minut, aż wszystkie składniki będą dobrze połączone.
  • Mąkę, sodę i sól przesiewamy do miski. Miksujemy, aż mąka będzie prawie połączona z resztą składników.
  • Dodajemy z grubsza posiekaną czekoladę i orzechy.Miksujemy albo mieszamy łyżką, aż czekolada i orzechy będą dobrze rozprowadzone po cieście.
  • Ciastka można piec od razu lub włożyć ciasto na 30 minut do lodówki - ciastka będą trochę grubsze (moim zdaniem ciastka są troche lepsze jak ciasto schłodzi się w lodówce).
  • Formujemy kulki z ciasta (ciasto można zważyć jeśli chcecie, każda kulka powinna ważyć 40g), powinno Wam wyjść 21 kulek. Układamy je na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem w odstępach ok. 5 cm.
  • Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 12 minut (w przypadku gdy ciastka piekliście od razu) lub ok. 13 minut (gdy ciasto leżakowało w lodówce). Ciastka są gotowe gdy ich brzegi są rumiane. Ciasta będą zupełnie miękkie - tak ma być. Zostawiamy je na blaszce do pieczenia aż prawie wystygną i będą na tyle sztywne, że można je podnieść (ciastka kończą pieczenie na blaszce po wyjęciu z piekarnika).
  • Smacznego!

uwagi

  • Jeśli zapomnieliście wcześniej wyciągnąć masło z lodówki można do dodać do miski i miksować 1-2 minuty, aż zmięknie, potem dodać cukier i dalej miksować.
  • Ekstrakt waniliowy - zamiast niego można dodać łyżkę cukru waniliowego.
  • Czekolada - można użyć dowolnego rodzaju czekolady.
  • Jak przechowywać surowe ciasto na ciastka: Nieupieczone ciasto można przechowywać w lodówce przez 2 dni. Ciastka będą smakować tak jak ze świeżo przygotowanego ciasta. Należy uformować kulki ciasta, lekko je spłaszczyć i piec przez 13 minut.
  • Jak mrozić surowe ciasto na ciastka: Surowe ciasto można również bez problemu mrozić - ciastka również będą smakowały jak ze świeżo przygotowanego ciasta. Formujemy kulki ciasta i lekko je spłaszczamy. Mrozimy w odstępach. Jak będą zamrożone można je przełożyć do worków lub pojemników i trzymać w zamrażarce do 3 miesięcy. Wkładamy je do piekarnika prosto z zamrażarki (bez rozmrażania) i pieczemy tak jak w przepisie. Jeśli nie spłaszczyliście ciastek przed zamrożeniem trzeba będzie je troszkę dłużej piec, ok. 15 minut.
  • Kalorie = 1 ciastko (1/21 przepisu). To tylko szacunkowe obliczenia!

Nutrition

Kalorie: 186kcal