Przygotujcie sobie wszystkie składniki: mięso kroimy w kostkę 4cm, bataty w kostkę 2-3cm, cebule siekamy w kostkę, czosnek i 2 gałązki rozmarynu kroimy bardzo drobno (1 gałązka zostaje w całości).
Podsmażamy mięso: w dużym garnku rozgrzać 2 łyżki oleju na dużym ogniu, dodawać mięso partiami (nie powinno być go za dużo w garnku), obsmażyć ze wszystkich stron - powinno być ładnie zarumienione. W razie potrzeby dodać więcej oleju.Obsmażone mięso przekładamy na talerz.
Zmniejszamy ogień i dodajemy do garnka cebulę i posiekany rozmaryn, smażymy przez ok. 5 minut, aż cebula będzie miękka.
Dodać czosnek i smażyć jeszcze przez ok. minutę.
Mięso dodać z powrotem do garnka, dodać bulion, lekko doprawić solą i pieprzem. Łopatką zdrapujemy wszystkie zabrązowienia ze smażenia mięsa. Garnek częściowo przykryć i gotować na małym ogniu przez 1.5 godziny.
Dodajemy pokrojone bataty i 1 gałązkę rozmarynu w całości. Gotujemy jeszcze przez 15 minut, aż ziemniaki będą prawie miękkie.
Dodajemy jeszcze żurawinę i gotujemy przez 5 minut.
Mąkę mieszamy w małej szklance z kilkoma łyżkami wody, następnie dodajemy do garnka. Doprowadzamy do zagotowania i zdejmujemy garnek z ognia.
Doprawiamy gulasz solą, pieprzem i soku z cytryny do smaku (najlepiej jest najpierw dodać mniej soku i ew. dodawać więcej jeśli jest potrzebne).
Smacznego!