Go Back Email Link
+ servings
turkey stew
Drukuj przepis
No ratings yet

Gulasz z indyka z batatami, żurawiną i rozmarynem

czas przygotowania10 min
czas gotowania2 godz
całkowity czas2 godz 10 min
porcje: 6 porcji
autor: Aleksandra

składniki

  • 4 łyżki oleju do smażenia
  • 1.5 kg mięsa z nogi indyka bez kości i skóry
  • 2 średnie cebule
  • 3 gałązki rozmarynu
  • 6 ząbków czosnku
  • 2 litry bulionu rosołu, z kurczaka lub warzywnego
  • 3 średnie słodkie ziemniaki 1.5 kg
  • 2/3 szklanki suszonej żurawiny
  • 2 łyżki soku z cytryny lub do smaku, dodawać stopniowo
  • 3 łyżki mąki
  • sól i pieprz do smaku

wykonanie

  • Przygotujcie sobie wszystkie składniki: mięso kroimy w kostkę 4cm, bataty w kostkę 2-3cm, cebule siekamy w kostkę, czosnek i 2 gałązki rozmarynu kroimy bardzo drobno (1 gałązka zostaje w całości).
  • Podsmażamy mięso: w dużym garnku rozgrzać 2 łyżki oleju na dużym ogniu, dodawać mięso partiami (nie powinno być go za dużo w garnku), obsmażyć ze wszystkich stron - powinno być ładnie zarumienione. W razie potrzeby dodać więcej oleju.Obsmażone mięso przekładamy na talerz.
  • Zmniejszamy ogień i dodajemy do garnka cebulę i posiekany rozmaryn, smażymy przez ok. 5 minut, aż cebula będzie miękka.
  • Dodać czosnek i smażyć jeszcze przez ok. minutę.
  • Mięso dodać z powrotem do garnka, dodać bulion, lekko doprawić solą i pieprzem. Łopatką zdrapujemy wszystkie zabrązowienia ze smażenia mięsa. Garnek częściowo przykryć i gotować na małym ogniu przez 1.5 godziny.
  • Dodajemy pokrojone bataty i 1 gałązkę rozmarynu w całości. Gotujemy jeszcze przez 15 minut, aż ziemniaki będą prawie miękkie.
  • Dodajemy jeszcze żurawinę i gotujemy przez 5 minut.
  • Mąkę mieszamy w małej szklance z kilkoma łyżkami wody, następnie dodajemy do garnka. Doprowadzamy do zagotowania i zdejmujemy garnek z ognia.
  • Doprawiamy gulasz solą, pieprzem i soku z cytryny do smaku (najlepiej jest najpierw dodać mniej soku i ew. dodawać więcej jeśli jest potrzebne).
  • Smacznego!

uwagi

  • Zamiast batatów można użyć dyni. Czas gotowania zostaje taki sam.
  • Z czym można podać: Ja podałam go z kaszą jęczmięnną - chyba najlepiej pasuje. Sprawdzi się również kromka chleba na zakwasie lub puree z ziemniaków, albo gnocchi / kopytka / kluski śląskie.
  • Gulasz świetnie smakuje na następny i jeszcze kolejny dzień. Bez problemu można go przechowywać w lodówce do 4 dni i odgrzewać. Świetnie się mrozi - gulasz mrozimy do 3 miesięcy.
  • Kalorie = 1/6 przepisu (1 porcja). To tylko szacunkowe obliczenia.

Nutrition

Kalorie: 784kcal