Dynię Hokkaido kroimy na kilka kawałków - kawałki moga być duże ale dobrze by było gdyby były w miarę równej wielkości i grubości - będą się piekły bardziej równomiernie (dynię piżmową można przekroić tylko na pół). Dyni nie trzeba obierać. Nie trzeba również dodawać oleju, ani soli czy przypraw (możecie je dodać jeśli wiecie, że na pewno użyjecie puree do jakiegoś słonego przepisu jak np. do zupy, ale jeśli planujecie słodkie przepisy to dyni niczym nie doprawiamy ani nie używamy oliwy).
Łyżką wyjmujemy nasiona (można je wyrzucić albo oczyścić z resztek miąższu, doprawić przyprawami i upiec).
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni / gaz 6, opcja góra-dół przez około 40-60 minut. Czas pieczenia będzie zależał od grubości kawałków dyni. Trzeba po prostu raz na jakiś czas sprawdzać widelcem czy dynia jest już miękka.
Łyżką wydrążamy miąższ ze skórki i miksujemy na gładko.
Puree z dyni jest gotowe do użycia.