Go Back Email Link
+ servings
Pumpkin puree in a glass.
Drukuj przepis
5 from 1 vote

Jak zrobić puree z dyni:

czas przygotowania5 min
czas gotowania45 min
całkowity czas50 min
porcje: 800 g puree
autor: Aleksandra

składniki

  • 1.8 kg dyni lub dowolona ilość

wykonanie

  • Dynię Hokkaido kroimy na kilka kawałków - kawałki moga być duże ale dobrze by było gdyby były w miarę równej wielkości i grubości - będą się piekły bardziej równomiernie (dynię piżmową można przekroić tylko na pół). Dyni nie trzeba obierać. Nie trzeba również dodawać oleju, ani soli czy przypraw (możecie je dodać jeśli wiecie, że na pewno użyjecie puree do jakiegoś słonego przepisu jak np. do zupy, ale jeśli planujecie słodkie przepisy to dyni niczym nie doprawiamy ani nie używamy oliwy).
  • Łyżką wyjmujemy nasiona (można je wyrzucić albo oczyścić z resztek miąższu, doprawić przyprawami i upiec).
  • Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni / gaz 6, opcja góra-dół przez około 40-60 minut. Czas pieczenia będzie zależał od grubości kawałków dyni. Trzeba po prostu raz na jakiś czas sprawdzać widelcem czy dynia jest już miękka.
  • Łyżką wydrążamy miąższ ze skórki i miksujemy na gładko.
  • Puree z dyni jest gotowe do użycia.

uwagi

  • Ile puree z dyni otrzymamy z 1 dyni: Z 1.8 kg dyni piżmowej otrzymacie ok. 800g puree z dyni. 1 szklanka puree z dyni waży ok. 250g.
  • Puree z dyni można przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku do ok. tygodnia. Puree również świetnie się mrozi. Można je trzymać w zamrażarce przez ok. 6 miesięcy.
  • Jakiej dyni można użyć: Puree z dyni można zrobić z dowolnego rodzaju dyni. W zależności od użytej dyni smak puree będzie się trochę różnić, np. puree z dyni Hokkaido jest dość suche i mało słodkie - świetnie nadaje się do wypieków. Puree z dyni piżmowej jest bardzo słodkie ale też bardziej wodniste. Nie polecam używać zwyczajnej dyni olbrzymiej - jest bardzo wodnista i ma mało smaku.