Piekarnik rozgrzać do 220 °C / gaz 7, opcja góra-dół.
Obciąć obydwa końce dyni, obrać ze skórki, przekroić na pół wzdłuż, łyżką wydrążyć nasiona i pokroić w ok. 2cm kostkę.
Dynię ułożyć na blaszce do pieczenia i wymieszać z oliwą, cynamonem, posiekanym rozmarynem i doprawić solą i pieprzem. Kawałki dyni muszą być ułożone na blaszce w odstępach, nie mogą być stłoczone (ja piekłam dynię w dwóch turach).
Piec ok. 20 minut, lub aż dynia będzie miękka i zabrązowiona od spodu.
Za pomocą cienkiej, metalowej łopatki przewracamy kawałki dyni na drugą stronę. Dodajemy orzechy i pieczemy jeszcze przez 5-7 minut lub aż orzechy będą ładnie zabrązowione. Pod koniec pieczenia uważajcie na orzechy, bo łatwo mogą się spalić.
Wyjąć blachę z piekarnika, dynię i orzechy przenieść do dużej miski. Dodać żurawinę, pokruszony ser feta oraz miód wymieszany z sokiem z cytryny (sok z cytryny i miód trzeba koniecznie razem wymieszać). Wszystko razem wymieszać, ewentualnie jeszcze doprawić solą.
Smacznego!