Go Back Email Link
+ servings
Roasted butternut squash with cranberries, pecans, rosemary and feta cheese in a blue bowl.
Drukuj
No ratings yet

Pieczona dynia z rozmarynem, żurawiną, orzechami i serem feta

Dynia doprawiona rozmarynem i cynamonem, połączona z chrupiącymi orzechami pekan, słodko kwaśną żurawiną i słonym serem feta.
danie dodatek do obiadu, sałatka
kuchnia międzynarodowa
czas przygotowania 15 min
czas gotowania 27 min
całkowity czas 42 min
porcje 6 porcji
kalorie 430kcal
autor Aleksandra

składniki

  • 2 kg dyni piżmowej to jest 1,6 kg bez skórki i nasion
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 łyżki posiekanego świeżego rozmarynu
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • sól i pieprz
  • 3/4 szklanki 80 g orzechów pekan, lub włoskich
  • 1/2 szklanki 75g suszonej żurawiny
  • 4 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 łyżka miodu
  • 100 g sera feta

wykonanie

  • Piekarnik rozgrzać do 220 °C / gaz 7, opcja góra-dół.
  • Obciąć obydwa końce dyni, obrać ze skórki, przekroić na pół wzdłuż, łyżką wydrążyć nasiona i pokroić w ok. 2cm kostkę.
  • Dynię ułożyć na blaszce do pieczenia i wymieszać z oliwą, cynamonem, posiekanym rozmarynem i doprawić solą i pieprzem. Kawałki dyni muszą być ułożone na blaszce w odstępach, nie mogą być stłoczone (ja piekłam dynię w dwóch turach).
  • Piec ok. 20 minut, lub aż dynia będzie miękka i zabrązowiona od spodu.
  • Za pomocą cienkiej, metalowej łopatki przewracamy kawałki dyni na drugą stronę. Dodajemy orzechy i pieczemy jeszcze przez 5-7 minut lub aż orzechy będą ładnie zabrązowione. Pod koniec pieczenia uważajcie na orzechy, bo łatwo mogą się spalić.
  • Wyjąć blachę z piekarnika, dynię i orzechy przenieść do dużej miski. Dodać żurawinę, pokruszony ser feta oraz miód wymieszany z sokiem z cytryny (sok z cytryny i miód trzeba koniecznie razem wymieszać). Wszystko razem wymieszać, ewentualnie jeszcze doprawić solą.
  • Smacznego!

uwagi

  • Podany czas pieczenia jest szacunkowy, może się lekko różnić w zależności od piekarnika.
  • Danie można bez problemu odgrzać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 5-10 minut.
  • Porcje: ok. 6 porcji jako dodatek do obiadu (do jakiegoś dania głównego, np. pieczonego kurczaka czy kaczki) lub 2-3 porcje jako sałatka na kolację. Ja lubię tą dynię też czasami zjeść na obiad razem z jajkami sadzonymi, wtedy będą to ok. 3 porcje.
  • Kalorie = 1/6 przepisu (1 porcja). To tylko szacunkowe obliczenia!

Nutrition

Kalorie: 430kcal