Go Back Email Link
+ servings
peanut butter noodles with chicken
Drukuj przepis
5 from 1 vote

Makaron z sosem z masła orzechowego z kurczakiem i warzywami

czas przygotowania25 min
czas gotowania15 min
całkowity czas40 min
porcje: 3 porcje
autor: Aleksandra

składniki

sos:

  • 1/4 szklanki masła orzechowego 4 płaskie łyżki
  • 1/4 szklanki sosu sojowego 4 płaskie łyżki
  • 1/4 szklanki octu ryżowego 4 płaskie łyżki
  • 1/3 szklanki wody lub bulionu z kurczaka 6 łyżek
  • 2 płaskie łyżki miodu
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego opcjonalnie, można dodać mniej

kurczak:

  • 2 średnie piersi z kurczaka 400g
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 cm kawałek imbiru
  • 2 łyżki skrobii kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • sól i pieprz do smaku

warzywa:

  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 duża marchewka
  • 2 duże liście kapusty
  • kilka różyczek brokułów

dodatkowo:

  • 125 g chińskiego makaronu Mie
  • prażone orzeszki ziemne do posypania

wykonanie

  • Wszystkie składniki na sos zmiksować na gładko blenderem (można próbować ręcznie wymieszać sos, trzepaczką, ale ciężej jest dokładnie wmieszać masło orzechowe).
  • Kurczaka pokroić w 2-3 cm kostkę i wymieszać z drobno posiekanym imbirem i czosnkiem, doprawić solą i pieprzem. Odstawić (jeśli macie czas można zostawić kurczaka do zamarynowania, na 30 minut lub dłużej, np. przez noc).
  • Przygotować warzywa: odciąć twardy rdzeń kapusty, pokroić na cienkie plasterki, marchewkę kroimy na cienkie zapałki, paprykę w cienkie paski, brokuły na bardzo małe różyczki.
  • Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ale uważajcie żeby go nie rozgotować. Powinien być leciutko twardawy. Na moim opakowaniu pisze żeby gotować makaron przez 4 minuty, a ja gotuję go ok. 3 minuty bo potem i tak będzie się go podgrzewać na patelni.
  • Smażymy kurczaka: bezpośrednio przed smażeniem obtaczamy kurczaka w skrobii kukurydzianej. Rozgrzać olej na dużej patelni na dużym ogniu. Rozłożyć kawałki kurczaka równą warstwą. Nie mieszać przez pierwsze 2 minuty, lub do momentu aż kurczak będzie zabrązowiony od spodu, wtedy ostrą łopatką przewracamy go na drugą stronę i smażymy aż będzie ugotowamny w środku. Kurczaka przekładamy na talerz.
  • Smażymy warzywa: na patelnię dodajemy trochę więcej oleju (jeśli jest taka potrzeba) i dodajemy warzywa. Smażymy na dużym ogniu przez kilka minut, mieszając od czasu do czasu. Warzywa powinny być miękkie, ale wciąż chrupiące.
  • Dodać kurczaka z powrotem na patelnię, następnie ugotowany makaron i sos. Wymieszać wszystko razem i zagotować (sos musi zgęstnieć). Podawać posypane prażonymi orzeszkami ziemnymi.
  • Smacznego!

uwagi

  • Uwagi dotyczące składników:
    • kurczaka - użyłam piersi, ale można też użyć udek bez skóry i kości, piersi z indyka lub cienko pokrojonej wołowiny
    • warzywa - można dodać mniej rodzajów warzyw (np. tylko brokuł i kapustę) lub użyć zupełnie innych warzyw jakie macie pod ręką, trzeba je tylko cienko pokroić, tak, żeby się szybko smażyły
    • czosnek i imbir - dają dużo smaku, sam imbir sprawia, że mięso staje się bardziej delikatne, więc jeśli macie czas możecie zostawić kurczaka do zamarynowania, chociaż na pół godziny lub dłużej, przez noc
    • skrobia kukurydziana / ziemniaczana - opcjonalnie, sprawia, że czosnek i imbir lepiej trzymają się na kurczaku, a do tego samo mięso jest bardziej delikatne
    • makaron Mie - chiński makaron jajeczny, można go zastąpić makaronem ryżowym
    • masło orzechowe powinno być niesłodzone
    • zamiast miodu można dodać syrop klonowy
    • olej sezamowy może mieć dla niektórych zbyt intensywny smak więc spróbujcie najpierw z mniejszą ilością czy smak Wam odpowiada
    • jeśli lubicie ostre dania można do sosu dodać trochę sosu sriracha lub chilli
  • Kalorie = 1/3 przepisu (1 porcja). To tylko szacunkowe obliczenia!

Nutrition

Kalorie: 576kcal