Liście selera naciowego oderwać od łodyg, umyć w zimnej wodzie i lekko osuszyć.
Dodać wszystkie składniki z wyjątkiem oliwy z oliwek do miski malaksera/blendera. Zmiksować, aż powstanie gęsta pasta (trzeba od czasu do czasu zeskrobać składniki z brzegów naczynia).
Dodać oliwę z oliwek i miksować na małych obrotach, aż powstanie gęsty sos. Można również wymieszać pastę z oliwą ręcznie za pomocą trzepaczki.
Doprawić do smaku solą i pieprzem. Można dodać więcej oliwy, jeśli chcecie otrzymać rzadszy sos.
Smacznego!
uwagi
Pesto można przechowywać w lodówce przez ok. 3 dni lub do tygodnia jeśli nalejecie na wierzch pesto cienką warstwę oliwy, która zabezpieczy je przed psuciem się. Na drugi dzień smakuje tak samo, ale będzie miało gęstszą konsystencję. Jak się ociepli to będzie trochę rzadsze ale można je po prostu rozrzedzić oliwą z oliwek.
Pesto bardzo dobrze i bezproblemowo się mrozi. Można mrozić do 6 miesięcy.
Kalorie = cały przepis. To tylko szacunkowe obliczenia!