Go Back Email Link
+ servings
Celery leaf pesto being scooped with a teaspoon from a white ramekin.
Drukuj przepis
No ratings yet

Pesto z liści selera naciowego

czas przygotowania10 min
czas gotowania0 min
całkowity czas10 min
porcje: 1 szklanki
autor: Aleksandra

składniki

  • 120 g liści selera naciowego
  • skórka starta z 1 cytryny
  • 40 g migdałów lub orzechów włoskich
  • 135 g parmezanu
  • 125 g oliwy z oliwek pół szklanki
  • sól i pieprz do smaku

wykonanie

  • Liście selera naciowego oderwać od łodyg, umyć w zimnej wodzie i lekko osuszyć.
  • Dodać wszystkie składniki z wyjątkiem oliwy z oliwek do miski malaksera/blendera. Zmiksować, aż powstanie gęsta pasta (trzeba od czasu do czasu zeskrobać składniki z brzegów naczynia).
  • Dodać oliwę z oliwek i miksować na małych obrotach, aż powstanie gęsty sos. Można również wymieszać pastę z oliwą ręcznie za pomocą trzepaczki.
  • Doprawić do smaku solą i pieprzem. Można dodać więcej oliwy, jeśli chcecie otrzymać rzadszy sos.
  • Smacznego!

uwagi

  • Pesto można przechowywać w lodówce przez ok. 3 dni lub do tygodnia jeśli nalejecie na wierzch pesto cienką warstwę oliwy, która zabezpieczy je przed psuciem się. Na drugi dzień smakuje tak samo, ale będzie miało gęstszą konsystencję. Jak się ociepli to będzie trochę rzadsze ale można je po prostu rozrzedzić oliwą z oliwek.
  • Pesto bardzo dobrze i bezproblemowo się mrozi. Można mrozić do 6 miesięcy.
  • Kalorie = cały przepis. To tylko szacunkowe obliczenia!

Nutrition

Kalorie: 1688kcal