Go Back Email Link
+ servings
green beans almondine in a large white plate
Drukuj
No ratings yet

Fasolka szparagowa po francusku

Fasolka szparagowa po francusku to pyszny pomysł jak podać zwykłą fasolkę szparagową oprócz tradycyjnie z bułką tartą. Tutaj fasolka podana jest z podsmażoną na maśle szalotką, czosnkiem, skórką i sokiem z cytryny oraz chrupiącymi płatkami migdałów.
danie dodatek do obiadu
kuchnia francuska
Keyword fasolka szparagowa, fasolka szparagowa po francusku, pomysł na fasolkę szparagową, z czym podać fasolkę szparagową
czas przygotowania 10 min
czas gotowania 15 min
całkowity czas 25 min
porcje 4 porcje
kalorie 206kcal
autor Aleksandra

składniki

  • 450 g fasolki szparagowej
  • 40 g płatków migdałów ok. 1/2 szklanki, najlepiej w skórkach
  • 60 g masła
  • 2 szalotki
  • 4 ząbki czosnku
  • skórka starta z 1 cytryny
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól

wykonanie

  • Przygotować sobie wszystkie składniki: odciąć końcówki fasolek, pokroić szalotki w drobną kostkę, drobno posiekać czosnek, zetrzeć skórkę z cytryny i wycisnąć sok.
  • Ugotować fasolkę szparagową: umytą fasolkę dodać do dużego garnka z porządnie (!) osoloną gotującą się wodą. Gotować fasolkę, aż będzie miękka, ale wciąż chrupiąca. Zajmie to ok. 3.4-4 minut w przypadku cienkiej fasolki, ok. 4-5 minut dla średniej grubości fasolki i 6-7 minut dla grubej fasolki, w przypadku cienkiej ale mrożonej fasolki (ze sklepu) będzie to ok. 2 minut. Wyjąć jedną fasolkę z wody (najlepiej tą najgrubszą) i spróbować czy jest napewno miękka i chrupiąca. Fasolkę odcedzić i przelać bardzo zimną wodą. Odłożyć.
  • Przygotować sos z migdałami: płatki migdałów wysypać równą warstwą na dużej, suchej patelni. Prażyć przez chwilę na średnim ogniu, aż migdały będą lekko złote. Dodać masło i szalotki, smażyć przez ok. 2-3 minuty, od czasu do czasu mieszając, aż szalotki będą miękkie. Dodać czosnek i skórkę z cytryny, smażyć, mieszając przez ok. 30-60 sekund, aż czosnek będzie ładnie pachnieć.
  • Całość dania: dodać ugotowaną fasolkę na patelnię i krótko podgrzać w sosie. Zdjąć patelnię z ognia, dodać sok z cytryny i wszystko razem wymieszać. W razie potrzeby doprawić jeszcze solą.
  • Smacznego!

uwagi

  • Uwagi odnośnie składników:
    • Fasolka - najlepiej jest kupić jak najcieńszą fasolkę, w miarę równej grubości (wszystkie fasolki ugotują się w jednakowym czasie). Można też użyć cienkiej mrożonej fasolki ale nie będzie tak dobrze smakować jak świeża (jest dużo mniej chrupiąca).
    • Szalotki - można pominąć albo użyć małej czerwonej/żółtej cebuli. Szalotki są lepsze bo szybciej miękną i mają delikatny cebulowy smak.
    • Migdały - najlepsze bylyby płatki migdałów w skórkach, jeśli możecie takie znaleźć, albo można użyć połowę płatków bez skórek a resztę uzupełnić posiekanymi mniej więcej na grubsze plastry całymi migdałami w skórce.
    • Czosnek - koniecznie drobno posiekać nożem, a nie przeciskać przez praskę do czosnku.
    • Masło - można rówież użyć oliwy z oliwek, ale danie nie będzie tak dobrze smakować.
    • Cytryna - 'kwaśność' cytryny może być różna dla poszczególnych cytryn, dlatego dopasujcie ilość soku do własnych upodobać.
  • Jak przygotować wcześniej: Teoretycznie można całość przygotować wcześniej i potem tylko odgrzać, ale moim zdaniem sos z dodatkami do fasolki smakuje lepiej przygotowany na świeżo. Fasolkę można przygotować wcześniej, po ugotowaniu koniecznie przelać ją bardzo zimną wodą, osuszyć i schować do szczelnie zamkniętego pojemnika do lodówki. Potem, przed podaniem, podgrzać na patelni z resztą składników.
  • Ile porcji wychodzi z przepisu: ok. 4-6 porcji jako dodatek do obiadu lub 2 porcje jako np. kolacja.
  • Kalorie = 1/4 przepisu. To tylko szacunkowe obliczenia!

Nutrition

Kalorie: 206kcal