Wszystkie składniki dodać do pojemnika blendera i zmiksować (długo i dokładnie), aż smoothie będzie miało gładką konsystencję i nie będzie grudek daktyli (przeczytajcie poniżej uwagi o daktylach).
Smacznego!
uwagi
Daktyle - ważne jest żeby użyć miękkich daktyli (ja kupuje takie daktyle gdzie na opakowaniu dosłownie pisze 'miękkie daktyle') inaczej ciężko je będzie zmiksować na gładko, chyba, że macie bardzo dobry blender. Alternatywnie można użyć daktyli medjool - te daktyle są większe, więc użyjcie ok. 2-3 sztuk, plus są trochę bardziej miękkie. Alternatywnie można zwykłe 'twarde' daktyle włożyć do mleka i zostawić przez noc w lodówce, wtedy powinny ładnie zmięknąć. Zamiast daktyli można użyć syropu klonowego.
Mleko - można użyć zwykłego mleka lub mleka roślinnego, dobrze będzie pasować np. mleko migdałowe. Jeśli Wasze mleko roślinne jest słodzone możliwe że trzeba będzie dodać mniej daktyli (ja użyłam zwykłego mleka krowiego).
Masło orzechowe - pasuje tutaj najlepiej, ale można też użyć np. masła migdałowego (zmielonych na mus migdałów). Zwróćcie również uwagę, żeby użyć niesłodzonego masła orzechowego.
Kakao - również użyłam niesłodzonego, zwykłego gorzkiego kakao.
Banany - lepiej użyć miękkich i dojrzałych, ale każde się nadadzą.
Ekstrakt waniliowy - opcjonalnie. Można użyć również pastę waniliową. Świetnie poprawia smak smoothie.
To smoothie świetnie też smakuje na drugi dzień, wystarczy je dobrze wstrząsnąć lub wymieszać.