125gwędzonego pstrągamięsa oczyszczonego ze skóry i ości, lub inna wędzona ryba, np. makrela
1jajkougotowane
100gchudego twarogu
1łyżeczka majonezu
3łyżeczki soku z cytryny
1/3łyżeczki musztardy
1łyżka maślankilub mleka, jogurtu
sól i pieprzdo smaku
do posypania: cienki szczypiorekkoniecznie
wykonanie
Pstrąga zmielić w blenderze (nie musi być idealnie gładko).
Jajko ugotować na twardo (jajko włożyć do garnka, zalać gotującą się wodą, gotować 7 minut od momentu ponownego zagotowania się wody, wyjąć z wody i polewać bardzo zimną wodą), obrać ze skorupki, rozgnieść widelcem.
Rybę wymieszać z pozostałymi składnikami, wymieszać, doprawić solą i pieprzem, posypać szczypiorkiem.
Podawać razem z pieczywem lub paluszkami grissini czy krakersami.