Go Back Email Link
+ servings
strawberry banana milkshake in a high glass with whipped cream
Drukuj przepis
No ratings yet

Milkshake truskawkowo-bananowy

czas przygotowania10 min
czas gotowania0 min
całkowity czas10 min
porcje: 4 porcje
autor: Aleksandra

składniki

wersja 'śniadaniowa':

  • 750 g truskawek
  • 2 duże banany
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżeczka ekstaktu z wanilli opcjonalnie
  • 2 łyżki słodzika miód/ksylitol/cukier/syrop z agawy

wersja 'deserowa':

  • 750 g truskawek
  • 2 duże banany
  • 1 szklanka mleka
  • 2 gałki lodów waniliowych
  • bita śmietana do podania

wykonanie

  • Banany obrać ze skórki, truskawkom uciąć szypułki.
  • Zmiksować blenderem z pozostałymi składnikami.
  • Smacznego!

uwagi

  • Można użyć mrożonych owoców, mrożone truskawki lepiej rozmrozić (jest ich sporo), banany można zostawić zamrożone, jeśli Wasz blender sobie z nimi poradzi.
  • Przechowywanie: można przechować w lodówce na drugi dzień, smakuje tak samo, trzeba trochę przemieszać i ewentualnie rozcieńczyć mlekiem.
  • Kalorie:
    • 158 kcal/wersja śniadaniowa z ksylitolem, 1 porcja/1/4 przepisu
    • 284 kcal/wersja deserowa z bitą śmietaną, 1 porcja/1/4 przepisu.

Nutrition

Kalorie: 158kcal