Go Back Email Link
+ servings
potato and asparagus salad on a white plate
Drukuj przepis
No ratings yet

Sałatka ziemniaczana ze szparagami, jajkiem i wędzoną rybą

czas przygotowania20 min
czas gotowania20 min
całkowity czas40 min
porcje: 6 porcji
autor: Aleksandra

składniki

na sałatkę:

  • 1,5 kg ziemniaków
  • 6 dużych jajek
  • 1 pęczek szparagów około 45 bardzo cienkich szparagów lub 22 średnich / grubszych
  • 200 g wędzonego pstrąga
  • 1 duży pęczek koperku
  • 1 pęczek rzodkiewki około 16 rzodkiewek
  • 2 łyżki masła

sos musztardowo-miodowy:

  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 3 łyżki musztardy Dijon
  • 4 łyżki octu jabłkowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka miodu
  • sól i pieprz do smaku

wykonanie

  • Robimy sos musztardowo-miodowy: dodać wszystkie składniki na sos do średniego słoika i mocno wstrząsnąć aż będą wymieszane. Doprawić solą i pieprzem.
  • Przygotować wszystkie składniki: ziemniaki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, rybę dzielimy na mniejsze części, rzodkiewki na 2-3 części, koperek drobno siekamy. Szparagom odcinamy zdrewniałe końce (czyli w miejscu gdzie zielony kolor przechodzi w biały), kroimy na 2-3 części, jeśli macie grubsze szparagi można ich 2/3 dolne obrać ze skórki, żeby były delikatniejsze.
  • Gotujemy ziemniaki, jajka i szparagi. Ja lubię je gotować wszystkie na raz w jednym garnku, żeby zaoszczędzić sobie mycia naczyń! Trzeba dobrze uważać na kolejność dodawania składników oraz ile czasu każdy składnik potrzebuje. Ziemniaki pokrojone na ok. 4 cm kawałki potrzebują ok. 12 minut, jajka potrzebują 8 minut (to będą jajka na twardo z lekko wilgotnym środkiem), szparagi w zależności od grubości: od 3 do 8 minut (takie cienkie szparagi jak na zdjęciach potrzebują ok. 3 minut). Czyli ja gotowałam tak: do gotującej się osolonej wody wrzucamy ziemniaki, gotujemy 4 minuty, dodajemy jajka, gotujemy przez 5 minut, potem dodajemy szparagi i gotujemy przez 3 minuty.
  • Smażymy rzodkiewki na maśle - aż będą miękkie i zabrązowione.
  • Składamy sałatkę: Wszystkie składniki sałatki dodajemy do dużej dużej miski albo dużego garnka i mieszamy z sosem. Ziemniaki muszą być koniecznie gorące wtedy wchłoną sos i będą smaczniejsze. Doprawiamy solą i pieprzem.
  • Smacznego!

uwagi

  • Uwagi odnoście składników:
    Ziemniaki - koniecznie użyjcie ziemniaków sałatkowych, czyli twardych ziemniaków , które nie rozpadają się po ugotowaniu.
    Szparagi - im cieńsze tym pyszniejsze. Poza sezonem można użyć fasolki szparagowej.
    Wędzona ryba - użyłam pstrąga, ale może też być np. makrela. Zamiast ryby można użyć wędzonego kurczaka lub całkiem ją pominąć.
    Rzodkiewki - można również dodać niepodsmażone rzodkiewki, ale moim zdaniem ich konsystencja byłaby za twarda w tej sałatce i smak za ostry.
  • Przechowywanie: Sałatka smakuje również bardzo dobrze na drugi dzień, ja wolę ją lekko ciepłą więc ją delikatnie odgrzewam, ale zimna też jest dobra.
  • Kalorie = 1 porcja = 1/6 przepisu. To tylko szacunkowe obliczenia!

Nutrition

Kalorie: 460kcal