Go Back Email Link
+ servings
potato and asparagus salad on a white plate
Drukuj
No ratings yet

Sałatka ziemniaczana ze szparagami, jajkiem i wędzoną rybą

Pyszna sałatka z ziemniakami, szparagami (poza sezonem można dodać fasolkę szparagową), jajkiem, wędzoną rybą, smażonymi rzodkiewkami (są pyszne!) oraz sosem musztardowo-miodowym. Będzie świetnie pasować na grilla, można ją też zjeść jako lekki letni obiad.
danie dodatek do obiadu, sałatka
kuchnia międzynarodowa
czas przygotowania 20 min
czas gotowania 20 min
całkowity czas 40 min
porcje 6 porcji
kalorie 460kcal
autor Aleksandra

składniki

na sałatkę:

  • 1,5 kg ziemniaków
  • 6 dużych jajek
  • 1 pęczek szparagów około 45 bardzo cienkich szparagów lub 22 średnich / grubszych
  • 200 g wędzonego pstrąga
  • 1 duży pęczek koperku
  • 1 pęczek rzodkiewki około 16 rzodkiewek
  • 2 łyżki masła

sos musztardowo-miodowy:

  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 3 łyżki musztardy Dijon
  • 4 łyżki octu jabłkowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka miodu
  • sól i pieprz do smaku

wykonanie

  • Robimy sos musztardowo-miodowy: dodać wszystkie składniki na sos do średniego słoika i mocno wstrząsnąć aż będą wymieszane. Doprawić solą i pieprzem.
  • Przygotować wszystkie składniki: ziemniaki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, rybę dzielimy na mniejsze części, rzodkiewki na 2-3 części, koperek drobno siekamy. Szparagom odcinamy zdrewniałe końce (czyli w miejscu gdzie zielony kolor przechodzi w biały), kroimy na 2-3 części, jeśli macie grubsze szparagi można ich 2/3 dolne obrać ze skórki, żeby były delikatniejsze.
  • Gotujemy ziemniaki, jajka i szparagi. Ja lubię je gotować wszystkie na raz w jednym garnku, żeby zaoszczędzić sobie mycia naczyń! Trzeba dobrze uważać na kolejność dodawania składników oraz ile czasu każdy składnik potrzebuje. Ziemniaki pokrojone na ok. 4 cm kawałki potrzebują ok. 12 minut, jajka potrzebują 8 minut (to będą jajka na twardo z lekko wilgotnym środkiem), szparagi w zależności od grubości: od 3 do 8 minut (takie cienkie szparagi jak na zdjęciach potrzebują ok. 3 minut). Czyli ja gotowałam tak: do gotującej się osolonej wody wrzucamy ziemniaki, gotujemy 4 minuty, dodajemy jajka, gotujemy przez 5 minut, potem dodajemy szparagi i gotujemy przez 3 minuty.
  • Smażymy rzodkiewki na maśle - aż będą miękkie i zabrązowione.
  • Składamy sałatkę: Wszystkie składniki sałatki dodajemy do dużej dużej miski albo dużego garnka i mieszamy z sosem. Ziemniaki muszą być koniecznie gorące wtedy wchłoną sos i będą smaczniejsze. Doprawiamy solą i pieprzem.
  • Smacznego!

uwagi

  • Uwagi odnoście składników:
    Ziemniaki - koniecznie użyjcie ziemniaków sałatkowych, czyli twardych ziemniaków , które nie rozpadają się po ugotowaniu.
    Szparagi - im cieńsze tym pyszniejsze. Poza sezonem można użyć fasolki szparagowej.
    Wędzona ryba - użyłam pstrąga, ale może też być np. makrela. Zamiast ryby można użyć wędzonego kurczaka lub całkiem ją pominąć.
    Rzodkiewki - można również dodać niepodsmażone rzodkiewki, ale moim zdaniem ich konsystencja byłaby za twarda w tej sałatce i smak za ostry.
  • Przechowywanie: Sałatka smakuje również bardzo dobrze na drugi dzień, ja wolę ją lekko ciepłą więc ją delikatnie odgrzewam, ale zimna też jest dobra.
  • Kalorie = 1 porcja = 1/6 przepisu. To tylko szacunkowe obliczenia!

Nutrition

Kalorie: 460kcal