Go Back Email Link
+ servings
sabich sandwich
Drukuj przepis
5 from 1 vote

Kanapka Sabich - chlebki pita z bakłażanem, jajkami i zielonym sosem tahini

czas przygotowania30 min
czas gotowania10 min
całkowity czas40 min
porcje: 2 porcje (4 chlebki pita)
autor: Aleksandra

składniki

składniki:

  • 4 chlebki pita
  • 1 mały bakłażan
  • 1/4 szklanki oleju do smażenia
  • 4 duże jajka

sałatka z ogórka i pomidora:

  • 1 mały pomidor
  • 1/3 ogórka szklarniowego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku

zielony sos tahini:

  • 1 mały pęczek pietruszki 25 g (waga samych liści)
  • 1 pęczek kolendry 25g (waga samych liści)
  • skórka starta z 1 cytryny
  • 5 łyżek soku z cytryny
  • 1/4 szklanki pasty tahini 4 łyżki (70g)
  • 2 małe ząbki czosnku
  • 1 płaska łyżeczka miodu
  • szczypta: mielonej kolendry kuminu, kardamonu i goździków (opcjonalnie)
  • sól i pieprz do smaku

wykonanie

  • Robimy sos: wszystkie składniki na sos dodajemy do pojemnika blendera. Zmiksować aż powstanie gładki sos, doprawić do smaku solą i pieprzem. Można dodać trochę chili jeśli lubicie ostrzejsze dania.
  • Gotujemy jajka: jajka dodać do małego garnka i zalać wrzącą wodą. Doprowadzić do zagotowania i gotować przez 5 minut 30 sekund na dużym ogniu (to moja ulubiona metoda). Natychmiast dodajemy jajka do zimnej wody, jak się lekko ochłodzą - obieramy i kroimy na pół.
  • Robimy sałatkę: pomidor i ogórek pokroić w małą kostkę (można je obrać ze skórki jeśli chcecie). Wymieszać z oliwą z oliwek, sokiem z cytryny i posiekaną natką pietruszki, doprawić solą i pieprzem.
  • Smażymy bakłażan: bakłażan pokroić na plastry 1cm. Rozgrzać olej na dużym patelni i smażyć bakłażan w dwóch turach, aż będzie miękki i ładnie zabrązowiony z dwóch stron. Przenieść na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu. Od razu doprawić solą i pieprzem (bakłażam musi być jeszcze gorący).
  • Podgrzać chlebki pita: można to zrobić na suchej patelni lub na opiekaczu do kanapek. Podgrzewamy chlebki aż będą ciepłe i lekko zabrązowione.
  • Składamy całość: chlebki pita częściowo rozcinamy (trochę mniej niż do połowy), smarujemy czubatą łyżką sosu z dwóch stron (można więcej), nakładamy 2-3 plastry bakłażana, 2 łyżki sałatki i dwie połówki jajka.
  • Smacznego!

uwagi

  • Prawdopodobnie nie wykorzystacie całego sosu tahini. Można go użyć tak jak pesto, dodać do sałatki, jako dodatek do pieczonych warzyw lub polać na kanapkę.
  • Sos: można użyć tylko pietruszki jeśli nie możecie znaleźć kolendry (ale lepsze jest z pietruszką i kolendrą).
  • Bakłażana nie trzeba solić, nie będzie gorzki. Solenie jednak może pomóc smażeniu bakłażana - szybciej się zabrązowi i wchłonie mniej tłuszczu. Jeśli macie czas to można posolić go z dwóch stron, odstawić na 15-20 minut, a potem dokładnie wytrzeć ręcznikami papierowymi.
  • Na co uważać przy kupowaniu bakłażana - skórka powinna być napięta i świecąca. Jeśli nie macie świeżego bakłażana / jego skórka jest trochę pomarszczona, lepiej jest go obrać ze skórki przed smażeniem (inaczej skórka może być twarda).
  • Przechowywanie / jak zrobić naprzód: można sobie przygotować wcześniej wszystkie składniki na kanapkę i złożyć ją przed podaniem. Dobrze by było podgrzać chlebki pita i bakłażana jeśli macie taką możliwość, kanapka smakuje najlepiej lekko ciepła, ale na zimno też jest dobra.
  • Jak przechowywać zielony sos tahini: w lodówce do ok. 2 dni. Można go przechowywać dłużej, ok. tygodnia jeśli polejecie cienką warstwę oleju na wierzch sosu, co zabezpieczy go przed psuciem się. Słoiczek z sosem trzeba dobrze zamknąć.
  • Kalorie = 1 porcja = 1/2 przepisu = 2 chlebki pita. To są tylko szacunkowe obliczenia!

Nutrition

Kalorie: 981kcal