Robimy sos: wszystkie składniki na sos dodajemy do pojemnika blendera. Zmiksować aż powstanie gładki sos, doprawić do smaku solą i pieprzem. Można dodać trochę chili jeśli lubicie ostrzejsze dania.
Gotujemy jajka: jajka dodać do małego garnka i zalać wrzącą wodą. Doprowadzić do zagotowania i gotować przez 5 minut 30 sekund na dużym ogniu (to moja ulubiona metoda). Natychmiast dodajemy jajka do zimnej wody, jak się lekko ochłodzą - obieramy i kroimy na pół.
Robimy sałatkę: pomidor i ogórek pokroić w małą kostkę (można je obrać ze skórki jeśli chcecie). Wymieszać z oliwą z oliwek, sokiem z cytryny i posiekaną natką pietruszki, doprawić solą i pieprzem.
Smażymy bakłażan: bakłażan pokroić na plastry 1cm. Rozgrzać olej na dużym patelni i smażyć bakłażan w dwóch turach, aż będzie miękki i ładnie zabrązowiony z dwóch stron. Przenieść na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu. Od razu doprawić solą i pieprzem (bakłażam musi być jeszcze gorący).
Podgrzać chlebki pita: można to zrobić na suchej patelni lub na opiekaczu do kanapek. Podgrzewamy chlebki aż będą ciepłe i lekko zabrązowione.
Składamy całość: chlebki pita częściowo rozcinamy (trochę mniej niż do połowy), smarujemy czubatą łyżką sosu z dwóch stron (można więcej), nakładamy 2-3 plastry bakłażana, 2 łyżki sałatki i dwie połówki jajka.
Smacznego!