Go Back Email Link
+ servings
puff pastry onion tart with pear and blue cheese
Drukuj
No ratings yet

Tarta z ciasta francuskiego z karmelizowaną cebulą, gruszką i serem pleśniowym

Pyszna tarta z ciasta fracuskiego ze słodką, karmelizowaną cebulą i gruszką oraz wyrazistym w smaku serem pleśniowym. To tylko kilka składników, ale smak jest genialny. Tartę można podać jako przystawkę, świetnie będzie pasować do kieliszka wina i prostej sałaty, lub po prostu jako dodatek do zupy.
danie przystawka, tarta
kuchnia inspirowane kuchnią francuską, międzynarodowa
czas przygotowania 40 min
czas gotowania 25 min
całkowity czas 1 godz 5 min
porcje 1 tarta
kalorie 340kcal
autor Aleksandra

składniki

  • 2 łyżki masła klarowanego lub oleju do smażenia
  • 3 średnie żółte cebule 400g
  • 1/2 dużej gruszki niedojrzała, twarda lub lekko dojrzała
  • 75 g sera pleśniowego lepszy jest półtwardy i kruchy niż kremowy, użyłam sera podobnego do sera Roquefort
  • 1 arkusz ciasta francuskiego 240 g
  • 1 łyżka śmietany kremówki lub 1 jajko + 1 łyżka mleka

wykonanie

  • Karmelizujemy cebule: Cebulę obrać i pokroić na cienkie plasterki. Masło klarowane rozgrzewamy na dużej patelni, dodajemy cebulę. Smażenie można rozpocząć na średnio-wysokim lub średnim ogniu i potem stopniowo obniżać do najniższego, jak cebula zacznie przywierać do dna i za szybko się brązowić. Nie można smażyć cebuli na zbyt wysokim ogniu, bo się spali i będzie gorzka. Cebulę smażymy i mieszamy od czasu do czasu (wyższy ogień = częściej, niższy ogień = rzadziej), aż będą miękkie i złociste (patrz na zdjęcia). Cebula powinna być częściowo zkarmelizowana, zajmie to ok. 25-30 minut (pełna karmelizacja zajęłaby 45-60 minut), my przestajemy na tym etapie bo cebula będzie się jeszcze piec i tam się w pełni zkarmelizuje. Cebulę zdjąć z patelni i zostawić w chłodnym miejscu do ostudzenia.
  • Rozgrzać piekarnik do 190 stopni, opcja góra-dół bez termoobiegu.
  • Gruszkę kroimy na ćwiartki, wycinamy środek i kroimy na cienkie plasterki (nie trzeba jej obierać).
  • Ciasto francuskie wyjmujemy z lodówki. Ostrym niżem nacinamy ciasto tak, aby jego brzegi miały ok. 1.5 cm (nie nacinamy ciasta przez całą jego grubość, tylko delikatnie). Ciasto wraz z dołączonym papierem do pieczenia przenosimy na blaszkę do pieczenia. Ciasto nakłuwamy widelcem na całej jego powierzchni oprócz brzegów.
  • Na cieście rozkładamy plasterki gruszek, następnie ostudzone karmelizowane cebule, a na wierzchu kruszymy ser pleśniowy.
  • Brzegi ciasta smarujemy śmietaną lub roztrzepanym 1 jajkiem z łyżką mleka.
  • Tartę pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez ok. 25 minut, lub aż ciasto będzie puszyste i złociste.
  • Smacznego!

uwagi

  • Uwagi odnośnie składników:
    • Cebula - można użyć żółtej lub białej cebuli. Nie polecam słodkich odmian cebuli do karmelizowania.
    • Masło klarowane - bardzo polecam do smażenia cebuli. Można użyć również oleju ale cebula smażona na maśle klarowanym będzie smakować o wiele lepiej.
    • Gruszka - najlepiej jest użyć twardej niedojrzałej gruszki lub tylko lekko dojrzałej. Miękka, bardzo dojrzała gruszka rozpadnie się podczas pieczenia.
    • Ser pleśniowy - do tego przepisu najlepiej jest użyć sera pleśniowego o wyrazistym smaku, takiego o pół-twardej konsystencji, który da się kruszyć, a nie kremowego (można użyć obydwu rodzajów, ale lepszy jest twardszy, nie kremowy). Użyłam sera podobnego do sera Roquefort.
    • Ciasto francuskie - najlepiej znaleźć takie na maśle, smakuje najlepiej. Ciasto francuskie możecie też zrobić sami, na stronie mam przepis na szybkie ciasto francuskie i tradycyjne ciasto francuskie.
    • Śmietana lub jajko - do posmarowania ciasta. Ja zazwyczaj używam śmietany lub mleka do posmarowania brzegów tarty, bo szkoda na tak małą ilość rozbijać całe jajko.
  • Przechowywanie: Tarta najlepiej smakuje ciepła, świeżo upieczona. Jak wszystkie dania z ciasta francuskiego, ciasto to po ok. 2 godzinach przestanie być idealnie chrupiące. Tartę można podgrzać w piekarniku, aż będzie ciepła. Smakuje prawie jak świeżo upieczona (jest naprawdę dobra ale nie aż tak idealnie chrupiąca jak świeżo upieczona). Tartę przechowujemy w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku lub owniętą w folię plastikową, następnie odgrzewamy.
  • Ogólne zasady pracy z ciastem francuskim:
    • ciasto francuskie lubi zimno, więc wyciągamy je z lodówki dopiero jak mamy przygotowane wszystkie składniki
    • składniki, które nakładamy na ciasto również muszą być zimne (czyli tutaj cebula musi być schłodzona)
    • można użyć mrożonego ciasta, ale najpierw trzeba je rozmrozić przez noc w lodówce (jeśli zostawimy je do szybkiego odmrożenia na blacie, może popękać)
    • nie można nałożyć na ciasto zbyt dużo składników, bo nie będzie puszyste
  • Kalorie = 1 porcja (1/6 przepisu). To tylko szacunkowe obliczenia!

Nutrition

Kalorie: 340kcal