Karmelizujemy cebule: Cebulę obrać i pokroić na cienkie plasterki. Masło klarowane rozgrzewamy na dużej patelni, dodajemy cebulę. Smażenie można rozpocząć na średnio-wysokim lub średnim ogniu i potem stopniowo obniżać do najniższego, jak cebula zacznie przywierać do dna i za szybko się brązowić. Nie można smażyć cebuli na zbyt wysokim ogniu, bo się spali i będzie gorzka. Cebulę smażymy i mieszamy od czasu do czasu (wyższy ogień = częściej, niższy ogień = rzadziej), aż będą miękkie i złociste (patrz na zdjęcia). Cebula powinna być częściowo zkarmelizowana, zajmie to ok. 25-30 minut (pełna karmelizacja zajęłaby 45-60 minut), my przestajemy na tym etapie bo cebula będzie się jeszcze piec i tam się w pełni zkarmelizuje. Cebulę zdjąć z patelni i zostawić w chłodnym miejscu do ostudzenia.
Rozgrzać piekarnik do 190 stopni, opcja góra-dół bez termoobiegu.
Gruszkę kroimy na ćwiartki, wycinamy środek i kroimy na cienkie plasterki (nie trzeba jej obierać).
Ciasto francuskie wyjmujemy z lodówki. Ostrym niżem nacinamy ciasto tak, aby jego brzegi miały ok. 1.5 cm (nie nacinamy ciasta przez całą jego grubość, tylko delikatnie). Ciasto wraz z dołączonym papierem do pieczenia przenosimy na blaszkę do pieczenia. Ciasto nakłuwamy widelcem na całej jego powierzchni oprócz brzegów.
Na cieście rozkładamy plasterki gruszek, następnie ostudzone karmelizowane cebule, a na wierzchu kruszymy ser pleśniowy.
Brzegi ciasta smarujemy śmietaną lub roztrzepanym 1 jajkiem z łyżką mleka.
Tartę pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez ok. 25 minut, lub aż ciasto będzie puszyste i złociste.
Smacznego!