Makaron ugotować al dente (powinien być minimalnie twardy w środku) zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Cebulę pokroić w małą kostkę, czosnek bardzo drobno posiekać (nie przecierać przez praskę, bo będzie za ostry). Pomidory obieramy ze skórki i kroimy drobno (nie mogą to być duże kawałki, bo nie zdążą rozgotować się na sos), nadmiar wody który zbierze się na desce do krojenia wylewamy.
Podgrzewamy 1 łyżkę oliwy z oliwek na dużej patelni, dodajemy cebulę. Smażymy na średnim ogniu przez ok. 4-5 minuty, aż będzie miękka. Dodajemy czosnek, bazylię, cynamon i pieprz cayenne, smażymy jeszcze przez minutę.
Cebulę, czosnek i przyprawy przesuwamy na bok patelni. Na środek dodajemy kolejną łyżkę oliwy, zmieniamy ogień na najwyższy i dodajemy mięso równą warstwą na patelnię. Czekamy około minutę, bez mieszania (mięso powinno się lekko zabrązowić), potem smażymy mieszając, aż mięso nie będzie już różowe.
Dodajemy sos Worcestershire, gotujemy jeszcze minutę.
Dodajemy pokrojone pomidory. Gotujemy na średnim lub średnio-wysokim ogniu przez ok. 10-15 minut, aż pomidory rozgotują się na sos i całość się zagęści (w sosie wciąż będą małe kawałki pomidorów). Jeśli sos jest bardzo wodnisty można go gotować na wysokim ogniu. Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Sos mieszamy z ugotowanym makaronem, posypujemy tartym parmezanem.
Smacznego!