Go Back Email Link
+ servings
szybkie spaghetti z mięsem i sosem ze świeżych pomidorów nabite na widelec w fioletowej misce
Drukuj przepis
No ratings yet

Szybkie spaghetti z mięsem i sosem ze świeżych pomidorów

czas przygotowania15 min
czas gotowania20 min
całkowity czas35 min
porcje: 2 porcje
autor: Aleksandra

składniki

  • 170 g makaronu spaghetti lub innego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 mała cebula
  • 4 duże ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka bazylii
  • duża szczypta cynamonu
  • szczypta pieprzu cayenne
  • 200 g mielonej wołowiny może byc też mięso wołowo-wieprzowe
  • 1 łyżka sosu Worcestershire
  • 900 g świeżych i dojrzałych pomidorów 3 bardzo duże lub 4-5 średnich pomidorów
  • sól i pieprz do smaku
  • Parmezan do posypania

wykonanie

  • Makaron ugotować al dente (powinien być minimalnie twardy w środku) zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  • Cebulę pokroić w małą kostkę, czosnek bardzo drobno posiekać (nie przecierać przez praskę, bo będzie za ostry). Pomidory obieramy ze skórki i kroimy drobno (nie mogą to być duże kawałki, bo nie zdążą rozgotować się na sos), nadmiar wody który zbierze się na desce do krojenia wylewamy.
  • Podgrzewamy 1 łyżkę oliwy z oliwek na dużej patelni, dodajemy cebulę. Smażymy na średnim ogniu przez ok. 4-5 minuty, aż będzie miękka. Dodajemy czosnek, bazylię, cynamon i pieprz cayenne, smażymy jeszcze przez minutę.
  • Cebulę, czosnek i przyprawy przesuwamy na bok patelni. Na środek dodajemy kolejną łyżkę oliwy, zmieniamy ogień na najwyższy i dodajemy mięso równą warstwą na patelnię. Czekamy około minutę, bez mieszania (mięso powinno się lekko zabrązowić), potem smażymy mieszając, aż mięso nie będzie już różowe.
  • Dodajemy sos Worcestershire, gotujemy jeszcze minutę.
  • Dodajemy pokrojone pomidory. Gotujemy na średnim lub średnio-wysokim ogniu przez ok. 10-15 minut, aż pomidory rozgotują się na sos i całość się zagęści (w sosie wciąż będą małe kawałki pomidorów). Jeśli sos jest bardzo wodnisty można go gotować na wysokim ogniu. Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • Sos mieszamy z ugotowanym makaronem, posypujemy tartym parmezanem.
  • Smacznego!

uwagi

  • Pomidory - muszą to być koniecznie letnie, dojrzałe pomidory. Jeśli macie średniej jakości świeże pomidory, nie używajcie ich do tego przepisu, bo po prostu nie będzie dobrze smakował. Lepiej byłoby użyć pomidorów z puszki.
  • Mięso - użyłam mielonej chudej wołowiny. Można również użyć miesa wołowo-wieprzowego, jeśli będzie zbyt tłuste, trzeba odlać z patelni nadmiar tłuszczu.
  • Sos Worcestershire można pominąć (ale bardzo polecam dodać), zamiast niego można dodać chlust białego lub czerwonego wina.
  • Przechowywanie: To danie najlepiej smakuje świeżo przygotowane. Jeśli chcecie zrobić więcej i mieć na kolejne dni, sos można przechowywać w lodówce do 3 dni, lub zamrozić. Na następny dzień sos podgrzewamy i podajemy ze świeżo ugotowanym makaronem.
  • Kalorie: 1 porcja (1/2 przepisu). To tylko szacunkowe obliczenia!

Nutrition

Kalorie: 789kcal