Przygotować sobie wszystkie składniki: ziemniaki obrać i pokroić na 2-3cm kostkę, czosnek pokroić w cienkie plasterki, koperek drobno kroimy. Botwinka: liście z grubsza pokroić, łodygi pokroić w cienkie plasterki, buraki obrać ze skórki i pokroić na cienkie plasterki (większe buraki trzeba pokroić na kilka części i potem na plasterki).
Rozgrzewamy olej w dużym garnku, jak będzie gorący dodajemy ziemniaki. Smażymy na najwyższym ogniu przez ok. 3-4 minuty, od czasu do czasu mieszając (przez pierwsza minute smażenia nie mieszamy), aż ziemniaki się trochę zabrązowią.
Dodajemy czosnek i smażymy jeszcze 30 sekund.
Dodajemy bulion i pokrojone buraki. Doprowadzamy do zagotowania, zeskrobujemy łopatką wszystkie zabrązowienia i kawałki ziemniaków z dna garnka i gotujemy ok. na małym ogniu 5 minut.
Dodajemy pocięte łodygi, mieszamy, doprowadzamy do zagotowania, gotujemy kolejne 5 minut.
Dodajemy liście botwniki i gotujemy zupę krótko, około 1-2 minuty, do momentu, aż liście zwiędną.
Hartujemy śmietanę: dodajemy śmietanę do kubka razem z kilkoma łyżkami zupy, mieszamy. Zahartowaną śmietanę dodajemy do garnka.
Garnek zdejmujemy z ognia, dodajemy koperek i doprawiamy zupę solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Podajemy z ugotowanymi jajkami.
Smacznego!