Go Back Email Link
+ servings
young beet soup in a white bowl, cooked eggs and dill in the soup
Drukuj przepis
5 from 2 votes

Zupa botwinkowa

czas przygotowania15 min
czas gotowania20 min
całkowity czas35 min
porcje: 6 porcji

składniki

zupa:

  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • 750 g ziemniaków
  • 3 duże ząbki czosnku
  • 1,3 litra bulionu warzywnego lub z kurczaka
  • 1 duży pęczek botwinki lub 2 małe pęczki
  • pół szklanki śmietany 30-36% 125 ml
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku

do podania:

  • garść koperku
  • 6 jajka lub więcej

wykonanie

  • Przygotować sobie wszystkie składniki: ziemniaki obrać i pokroić na 2-3cm kostkę, czosnek pokroić w cienkie plasterki, koperek drobno kroimy. Botwinka: liście z grubsza pokroić, łodygi pokroić w cienkie plasterki, buraki obrać ze skórki i pokroić na cienkie plasterki (większe buraki trzeba pokroić na kilka części i potem na plasterki).
  • Rozgrzewamy olej w dużym garnku, jak będzie gorący dodajemy ziemniaki. Smażymy na najwyższym ogniu przez ok. 3-4 minuty, od czasu do czasu mieszając (przez pierwsza minute smażenia nie mieszamy), aż ziemniaki się trochę zabrązowią.
  • Dodajemy czosnek i smażymy jeszcze 30 sekund.
  • Dodajemy bulion i pokrojone buraki. Doprowadzamy do zagotowania, zeskrobujemy łopatką wszystkie zabrązowienia i kawałki ziemniaków z dna garnka i gotujemy ok. na małym ogniu 5 minut.
  • Dodajemy pocięte łodygi, mieszamy, doprowadzamy do zagotowania, gotujemy kolejne 5 minut.
  • Dodajemy liście botwniki i gotujemy zupę krótko, około 1-2 minuty, do momentu, aż liście zwiędną.
  • Hartujemy śmietanę: dodajemy śmietanę do kubka razem z kilkoma łyżkami zupy, mieszamy. Zahartowaną śmietanę dodajemy do garnka.
  • Garnek zdejmujemy z ognia, dodajemy koperek i doprawiamy zupę solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
  • Podajemy z ugotowanymi jajkami.
  • Smacznego!

uwagi

  • Moja botwinka była bardzo duża, dużo liści i 3 duże buraki. Pęczki botwinki są zazwyczaj mniejsze i mają małe buraczki - użyjcie po prostu 2 takie małe pęczki. Ilością można się sugerować po zdjęciu.
  • Zamiast soku z cytryny można dodać octu jabłkowego.
  • Zamiast bulionu można dodać wody, bulion można użyć warzywny lub mięsny, np. z kurczaka.
  • Jakiej śmietany można użyć: 18% do zup lub 30-36% (ja wolę tą, bo jest słodsza)
  • Zupę można przechowywać do 3 dni w lodówce, można ją podgrzać, ale nie powinna się intensywnie gotować (śmietana może się zważyć, szczególnie jeśli użyjecie 18%).
  • Zupy nie da się mrozić, jedynie przed dodaniem śmietany.
  • Do zupy lubię czasem dodać ser feta lub inny kozi / owczy ser jeśli mam pod ręką. Ser dodaję na samym końcu przed podaniem.
  • Kalorie = 1 porcja (1/6 przepisu). To są tylko szacunkowe obliczenia!

Nutrition

Kalorie: 282kcal