Go Back Email Link
+ servings
breakfast tacos
Drukuj
No ratings yet

Śniadaniowe tacos (tortille z jajecznicą i chorizo)

Śniadaniowe tacos to po prostu tortille wypełnione jajecznicą z dodatkiem kiełbaski chorizo i podane z pico de gallo, czyli meksykańską salsą ze świeżych pomidorów.
danie śniadanie
kuchnia amerykańska, inspirowana kuchnią meksykańską
czas przygotowania 20 min
czas gotowania 10 min
całkowity czas 30 min
porcje 2 porcje
kalorie 819kcal
autor Aleksandra

składniki

tacos:

  • 4 małe tortille 20 cm
  • 100 g kiełbaski chorizo
  • 6 dużych jajek
  • 1/4 szklanki mleka 60ml
  • sól i pieprz do smaku
  • 1/4 szklanki tartego żółtego sera użyłam sera cheddar

pico de gallo:

  • 450 g pomidorów
  • 1/2 małej cebuli biała lub czerwona
  • 2 łyżki posiekanej kolendry
  • 1-2 łyżki soku z limonki
  • sól i pieprz do smaku

wykonanie

Zaczynamy od pico de gallo:

  • Pomidory obrać i pokroić w kostkę. Odcisnąć je w rękach z nadmiaru soku i pestek, dodać do miski.
  • Drobno posiekać kolendrę i cebulę, dodać do pomidorów.
  • Doprawić sokiem z limonki do smaku (limonki różnią się swoją kwasowością), oraz solą i pieprzem. Odstawić.

Robimy jajecznicę z chorizo:

  • Pokroić chorizo na małe kawałki i dodać na suchą patelnię. Podgrzewać na średnim ogniu, aż tłuszcz wytopi się z kiełbaski, a samo mięso będzie lekko zabrązowione i chrupiące. Przełożyć na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi żeby odsączyć nadmiar tłuszczu. Wyczyścić patelnię ręcznikiem papierowym zostawiając ok. łyżeczkę tłuszczu.
  • W międzyczasie ubijamy jajka mikserem lub trzepaczką z mlekiem, doprawiamy solą i pieprzem.
  • Dodaejmy jajka na patelnię i smażymy. Jak już będą w połowie ścięte, dodajemy odsączoną chorizo na patelnię, smażymy aż jajecznica będzie ścięta lub prawie ścięta / lekko wilgotna (zależnie od upodobań).
  • Przekładamy jajka od razu na talerz, będą zbyt suche jeśli zostawicie je na patelni.

Składamy całość:

  • Patelnię wyczyścić ręcznikami papierowymi i podsmażyć na niej tortille, z obydwu stron, aż będą ciepłe i lekko zabrązowione (można na sucho lub z niewielką ilością tłuszczu).
  • Wypełniamy tortille jajecznicą i posypujemy serem.
  • Podajemy z pico de gallo.
  • Smacznego!

uwagi

  • Kiełbaskę chorizo można zamienić na inną Waszą ulubioną kiełbaskę, ale weźcie pod uwagę, że jajecznica będzie trochę inaczej smakować. Kiełbasa chorizo to hiszpańska / meksykańska wieprzowa kiełbasa i jest ona rewelacyjnie przyprawiona i aromatyczna, więc trudno będzie podrobić jej smak.
  • Jeśli chcecie trochę przyspieszyć przygotowanie tego śniadania można zamiast pico de gallo użyć gotowej meksykańskiej salsy pomidorowej ze sklepu, albo po prostu pokroić pomidory i podać obok. Same tacos bez żadnego świeżego dodatku były by zbyt ciężkie.
  • Świetnie pasowałoby również awokado.
  • Tradycyjnie w skład pico de gallo wchodzi również ostra papryczka jalapeno. Ja do mojej salsy jej nie dodałam bo moje dziecko nie lubi ostrych smaków. Jeśli chcecie możecie dodać 1 małą papryczkę, bez pestek i białych membran ze środka lub nawet marynowane papryczki jalapeno ze słoika.
  • Ważne jest żeby użyć dojrzałych pomidorów, które są raczej mięsiste i mało wodniste. Jeśli jeszcze nie ma sezonu na takie pomidory to można oczywiście użyć jakichkolwiek, jakie macie pod ręką, ale trzeba dobrze odcisnąć z nich wodę, żeby salsa nie była za wodnista.
  • Pozostały sok z pomidorów można użyć do innych dań lub nawet zamrozić.
  • Tłuszcz wytopiony z chorizo można odsączyć na sitku i dodawać do różnych dań (jest bardzo aromatyczny), np. podsmażyć na nim ziemniaki.
  • Liczba kalorii = 1 porcja (1/2 przepisu). To tylko szacunkowe obliczenia! Danie będzie miało prawdopodobnie mniej kalorii niż podane, bo część tłuszczu który wytopił się z chorizo nie dodajemy już do jajecznicy, ale niestety nie wiedziałam jak to obliczyć. Kalorie są obliczane za pomocą darmowego kalkulatora internetowego.

Nutrition

Kalorie: 819kcal