Go Back Email Link
+ servings
broccoli quesadilla
Drukuj
No ratings yet

Quesadillas (tortille) z brokułami i serem

Pyszne tortille nadziane zaledwie kilkoma składnikami. To idealna przekąska na imprezę lub pomysł na szybki obiad!
danie danie główne, przekąska
kuchnia inspirowana kuchnią meksykańską
Keyword quesadillas, tortille z brokułami i serem, wegetariańska quesadilla
czas przygotowania 10 min
czas gotowania 20 min
całkowity czas 30 min
porcje 2 porcje (4 małe quesadille)
kalorie 1301kcal
autor Aleksandra

składniki

  • 8 małych tortilli około 18 cm średnicy
  • 250 g sera cheddar lub inny np. emmentaler
  • 3 łyżki oleju do smażenia
  • 1 brokuł 500g
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • sól i pieprz do smaku

wykonanie

  • Posiekać brokuły w bardzo małe różyczki (nie mogą być zbyt grube w przekroju bo będą potrzebować zbyt dużo czasu żeby się ugotować). Można również użyć łodygi brokuła - trzeba obrać ją z grubej skórki i pociąć na 1 cm kawałki. Zetrzeć ser na dużych oczkach tarki. Czosnek drobno posiekać.
  • Rozgrzać 2 łyżki oleju na dużej patelni. Dodać posiekane brokuły. Smażyć na największym ogniu, mieszająć od czasu do czasu, aż brokuły będą miękkie, zarumienione ale wciąż trochę chrupiące. Zajmie to ok. 10 minut. Jak brokuły będą już zabrązowione, ale nadal za twarde, można dodać niewielką ilość wody na patelni i dusić brokuły, aż będą miękkie.
  • Dodać posiekany czosnek i suszoną bazylię. Smażyć, mieszając, przez ok. minutę. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • Brokuły przekładamy na talerz, patelnie zdjąć chwilowo z ognia.
  • Składamy quesadillę: Jeśli macie małe tortille: posypać je 1/3 szklanki sera, na to dajemy 1/2 szklanki brokułów, potem kolejne 1/3 sera (wszystkie składniki rozkładamy równą warstwą). Na wierzchu kładziemy drugi placek tortilla. Jeśli macie duże tortille: na 1/2 tortilli rozkładamy takie same warstwy, następnie składamy placek na pół. (Do małej quesadilli używamy 2 małych tortilli, a do dużej jeden duży placek złożony na pół. Duże quesadille złożone z 2 placków tortilli są bardzo ciężkie do przewrócenia.)
  • Powtórzyć z pozostałą ilością składników.
  • Podsmażamy quesadillę: Oczyścić patelnię ręcznikiem papierowym i podgrzać łyżkę oleju. Jak będzie gorący kładziemy quesadillę na patelni. Od razu ruszamy tortilą na boki, żeby mieć pewność, że nie przywarła do patelni. Smażyć ok. 1-2 minuty na średnim ogniu lub aż tortilla będzie lekko zabrązowiona, następnie odwrócić ją na drugą stronę za pomocą dwóch łopatek i smażyć aż będzie zabrązowiona na drugiej stronie a ser będzie stopiony.
  • Przenieść quesadillę na deskę do krojenia. Lekko posypać solą z zewnątrz. Pociąć na 8 części (8 trójkątów) - świetnie nadaje się do tego nóż do pizzy.
  • Podawać z salsą pomidorową / sosem pomidorowym.
  • Smacznego!

uwagi

  • Liczba kalorii: 1 porcja (1/2 przepisu).
  • Jak zrobić z wyprzedzeniem: można usmażyć brokuły wcześniej, a potem podsmażyć tortille z serem tuż przed podaniem.
  • Świetnym dodatkiem byłaby również kukurydza lub podsmażona pierś z kurczaka.
  • Z czym podać: najlepiej z salsą pomidorową (meksykański sos/dip pomidorowy), lub prosty sos jogurtowy z czosnkiem i ziołami.

Nutrition

Kalorie: 1301kcal