Umyć 2 duże garście miksu sałat i osuszyć (najlepiej w suszarce do sałaty).
Uprażyć na suchej patelni 1/3 szklanki z grubsza posiekanych orzechów włoskich aż będą pachnące i lekko zabrązowione. Od razu zdejmujemy je z patelni.
Robimy sos miętowo-limonkowy: dodać wszystkie składniki na sos (1 łyżka drobno posiekanych liści świeżej mięty, 2 łyżki soku z limonki, 2 łyżeczki miodu, 2 łyżki oliwy z oliwek) do średniego słoika, doprawić solą i pieprzem, intensywnie potrząsnąć aż powstanie gęsty sos. Sos można również zmiksować w malakserze, wtedy nie trzeba siekać mięty. Sos miksujemy na najmniejszych obrotach miksera (inaczej oliwa może być lekko gorzka).
Teraz trzeba spróbować sos i dopasować go do własnych upodobań, Wasze łyżki i łyżeczki mogą się trochę różnić od moich. Dressing powinien być słodko-kwaśny and bardziej kwaśny niż słodki z wyczuwalną kwaskowatością limonki (jeśli używacie bardzo słodkich i dojrzałych pomarańczy, jeśli Wasze są raczej kwaśne, dressing powinien być bardziej słodki).
Obrać i pokroić na plasterki 2 duże pomarańcze: trzeba je obrać z pomarańczowej i białej skórki. Jak to najprościej zrobić: położyć pomarańczę na desce, odciąć górę pomarańczy i okrężnym ruchem noża odciąć skórkę od dołu do góry, obracać pomarańczę wokół jej osi aż cała skórka łącznie z białym albedo będą odcięte, na końcu odcinamy dół pomarańczy. Kroimy pomarańcze na plasterki.
Jak obrać granat: Małym nożem nacinamy skórkę granatu w górnej części owocu, usuwamy skórkę. Nacinamy skórę granatu wzdłuż krawędzi, od góry i dołu owocu. Teraz możemy obrać granat ze skórki i podzielić na segmenty lub mocnym ruchem rękami podzielić granat na segmenty bez obierania. Wybieramy ziarna granatu z poszczególnych segmentów, białą skórkę wyrzucamy. Będziemy potrzebować 2/3 szklanki pestek.
Układamy wszystkie elementy sałatki: Na dużym talerzu rozkładamy sałatę, na niej plastry pomarańczy, posypujemy pestkami granatu, orzechami włoskimi, kruszymy na wierzchu ser feta, polewamy sosem i doprawiamy całość lekko solą i pieprzem.
Smacznego!