Surówka z czerwonej kapusty: Kapustę pokroić w bardzo cienkie paski (im cieniej, tym lepiej). Marchewkę obrać i zetrzeć na małych oczkach tarki. Wymieszać z oliwą z oliwek i sokiem z limonki, doprawić solą i pieprzem do smaku. Surówkę można zrobić ok. 1-2 h wcześniej, wtedy kapusta trochę zmięknie.
Przygotować rybę: osuszyć dokładnie ręcznikami papierowymi, natrzeć przyprawami i solą. Posypać mąką, a potem wetrzeć ją ze wszystkich stron filetów. Odłożyć.
Salsa z mango: Pokroić mango w małą kostkę, wymieszać z posiekaną kolendrą, oliwą z oliwek, sokiem z limonki i płatkami chili (jeśli używacie). Doprawić do smaku solą i pieprzem i ewentualnie większą ilością soku z limonki, jeśli mango jest bardzo słodkie.
Sos z mango: zmiksować wszystkie składniki aż powstanie gładki sos, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Smażymy rybę: Jeszcze raz posypujemy filety ryby mąką, wcieramy mąkę w rybę i lekko potrząsamy rybą żeby nadmiar mąki spadł na talerz (jak ryba chwilę postoi to puści wodę która wchłonie poprzednią porcję mąki, dlatego smarujemy ją mąką jeszcze raz - panierka będzie trochę grubsza i bardziej chrupiąca, jak posypiecie rybę większą ilością mąki na raz, a nie w dwóch etapach to ona po prostu spadnie z ryby). Na dużej patelni (najlepiej z nieprzywieralną powłoką) rozgrzać masło klarowane/olej na dużym ogniu. Jak patelnia jest bardzo gorąca (ważne) kładziemy na niej rybę i smażymy aż będzie zabrązowiona, potem przewracamy na drugą stronę i smażymy, aż ryba będzie usmażona w środku. Zdejmujemy rybę z patelni. Uważajcie żeby nie smażyć ryby za długo bo będzie twarda i gumowata. Jak sprawdzić czy ryba jest gotowa: można przekroić rybę na pół - powinna zminić kolor z szarego na biały. Dodatkowo powinna dać się łatwo pokroić widelcem na kawałki. Żeby być pewnym można sprawdzić termometrem temperaturę w środku ryby (to ma sens tylko w przypadku grubszych filetów), termometr wbijamy w najgrubszą część ryby - temperatura powinna wynosić 63°. Czas smażenia będzie zależał od grubości filetów ryby. Generalnie rybę smażymy bardzo krótko, dłużej na pierwszej stronie i bardzo krótko na drugiej stronie.
Składamy wszystkie części dania: na tortilli kładziemy trochę surówki z kapusty, na nią kładziemy filety ryby podzielone na mniejsze kawałki, dodajemy salsę z mango i polewamy sosem. Można skropić dodatkowym sokiem z limonki i posypać liśćmi kolendry.
Smacznego!