Go Back Email Link
+ servings
fish tacos
Drukuj Pin
No ratings yet

Tacos z rybą i salsą z mango (meksykańskie tortille z rybą)

Pomysł na pyszny obiad w stylu meksykańskim. Tacos (tortille) wypełnione smażoną, pikantnie doprawioną rybą, salsą z mango, sosem z mango i szybką surówką z czerwonej kapusty i marchewki. Te tortille są przepyszne, w miarę szybkie do zrobienia oraz zdrowe i lekkie!
danie danie główne, obiad
kuchnia inspirowana kuchnią meksykańską, tex-mex
czas przygotowania 30 min
czas gotowania 10 min
całkowity czas 40 min
porcje 2 porcje (6 małych tortilli)
kalorie 644kcal
autor Aleksandra

składniki

6 małych tortilli

    ryba:

    • 400 g filetów białej ryby 3 średnie filety, lepsze będą grubsze filety
    • 2 łyżeczki przyprawy do fajitas lub cajun lub mieszanka słodkiej papryki, oregano, tymianku, pieprzu cayenne, czosnku w proszku i cebuli granulowanej
    • 2 łyżki mąki
    • 2 łyżki masła klarowanego lub oleju do smażenia

    salsa z mango:

    • 1 mango
    • 1/4 łyżeczki płatków chili lub więcej do smaku
    • 1 łyżka soku z limonki
    • 1 łyżka oliwy z oliwek
    • 1 łyżka posiekanej świeżej kolendry
    • sól i pieprz do smaku

    sos z mango:

    • 1/2 mango
    • 1 łyżka keczupu
    • 1 łyżka kwaśnej śmietany
    • 1/2 łyżki oliwy z oliwek
    • 1 łyżka soku z limonki
    • 1 łyżeczka posiekanej świeżej kolendry
    • sól i pieprz do smaku

    surówka z czerwonej kapusty i marchewki:

    • 1 szklanka (100g) cienko posiekanej czerwonej kapusty lub białej kapusty
    • 1 mała marchewka
    • 1/2 łyżki oliwy z oliwek
    • 1 łyżka soku z limonki
    • sól i pieprz do smaku

    wykonanie

    • Surówka z czerwonej kapusty: Kapustę pokroić w bardzo cienkie paski (im cieniej, tym lepiej). Marchewkę obrać i zetrzeć na małych oczkach tarki. Wymieszać z oliwą z oliwek i sokiem z limonki, doprawić solą i pieprzem do smaku. Surówkę można zrobić ok. 1-2 h wcześniej, wtedy kapusta trochę zmięknie.
    • Przygotować rybę: osuszyć dokładnie ręcznikami papierowymi, natrzeć przyprawami i solą. Posypać mąką, a potem wetrzeć ją ze wszystkich stron filetów. Odłożyć.
    • Salsa z mango: Pokroić mango w małą kostkę, wymieszać z posiekaną kolendrą, oliwą z oliwek, sokiem z limonki i płatkami chili (jeśli używacie). Doprawić do smaku solą i pieprzem i ewentualnie większą ilością soku z limonki, jeśli mango jest bardzo słodkie.
    • Sos z mango: zmiksować wszystkie składniki aż powstanie gładki sos, doprawić do smaku solą i pieprzem.
    • Smażymy rybę: Jeszcze raz posypujemy filety ryby mąką, wcieramy mąkę w rybę i lekko potrząsamy rybą żeby nadmiar mąki spadł na talerz (jak ryba chwilę postoi to puści wodę która wchłonie poprzednią porcję mąki, dlatego smarujemy ją mąką jeszcze raz - panierka będzie trochę grubsza i bardziej chrupiąca, jak posypiecie rybę większą ilością mąki na raz, a nie w dwóch etapach to ona po prostu spadnie z ryby).
      Na dużej patelni (najlepiej z nieprzywieralną powłoką) rozgrzać masło klarowane/olej na dużym ogniu. Jak patelnia jest bardzo gorąca (ważne) kładziemy na niej rybę i smażymy aż będzie zabrązowiona, potem przewracamy na drugą stronę i smażymy, aż ryba będzie usmażona w środku. Zdejmujemy rybę z patelni. Uważajcie żeby nie smażyć ryby za długo bo będzie twarda i gumowata.
    • Jak sprawdzić czy ryba jest gotowa: można przekroić rybę na pół - powinna zminić kolor z szarego na biały. Dodatkowo powinna dać się łatwo pokroić widelcem na kawałki. Żeby być pewnym można sprawdzić termometrem temperaturę w środku ryby (to ma sens tylko w przypadku grubszych filetów), termometr wbijamy w najgrubszą część ryby - temperatura powinna wynosić 63°. Czas smażenia będzie zależał od grubości filetów ryby. Generalnie rybę smażymy bardzo krótko, dłużej na pierwszej stronie i bardzo krótko na drugiej stronie.
    • Składamy wszystkie części dania: na tortilli kładziemy trochę surówki z kapusty, na nią kładziemy filety ryby podzielone na mniejsze kawałki, dodajemy salsę z mango i polewamy sosem. Można skropić dodatkowym sokiem z limonki i posypać liśćmi kolendry.
    • Smacznego!

    Video

    uwagi

    • Jakiej ryby użyć: najlepsze są grubsze filety białej ryby, takiej jak np. dorsz lub halibut. Ryby typu łosoś i tuńczyk nie będą pasować. Zamiast ryby można użyć krewetek - postępujemy dokładnie tak samo jak w przepisie (krewetki muszą być rozmrożone i obrane).
    • Masło klarowane - to mój ulubiony tłuszcz do smażenia ryb. Ma super smak, ale nie pali się tak szybko jak zwykłe masło. Jeśli nie masz go pod ręką, po prostu użyj oleju do smażenia.
    • Surówka z czerwonej kapusty - można pominąć marchewkę i zamienić czerwoną kapustę na białą kapustę.
    • Inne dodatki, które również byłyby pyszne: awokado, guacamole, pokrojone w kostkę pomidory, posiekana sałata.
    • Jak uniknąć przywierania ryby do patelni: najlepsza będzie patelnia z nieprzywieralną powłoką. Ryba musi być sucha, porządnie natarta mąką, a patelnia bardzo dobrze nagrzana.
    • Jak upiec rybę w piekarniku - rybę można również usmażyć w piekarniku. Nacieranie mąką nie jest konieczne. Smarujemy rybę przyprawami i kładziemy cienkie plasterki masła na wierzchu. Czas pieczenia ryby będzie zależał od jej grubości - to ok. 10-20 minut w 180 °C.
    • Jak w najprostszy sposób pokroić mango: odkrajamy 2 duże szerokie części wokół pestko mango, a potem pozostałe 2 mniejsze części. Większą część bierzemy w rękę, kroimy miąższ nożem w kratkę. Teraz można pocięty miąższ wyjąć łyżką lub przewrócić ten kawałek mango na drugą stronę i odciąć kostki miąższu nożem.
    • Przechowywanie / jak zrobić wcześniej: Z wyprzedzeniem można zrobić surówkę z kapusty i sos z mango. Salsę z mango i rybę przygotowujemy zaraz przed podaniem.

    Nutrition

    Kalorie: 644kcal