Ser zetrzeć na tarce o jak najmniejszych oczkach (najlepsza jest tarka microplane), zmielić czarny pieprz, odłożyć.
Na dużej patelni na małym ogniu rozgrzać oliwę z masłem i dodać 1 łyżeczkę pieprzu (potem ewentualnie można dodać więcej), delikatnie smażyć ok. 60 sekund aż zacznie ładnie pachnieć. Patelnię odstawić z ognia.
W małym garnku albo na patelni zagotować wodę i włożyć do niej makaron – makaron ma się gotować w jak najmniejszej ilości wody, posolonej, bez oleju. Makaron ugotować al dente, czyli ma być wyczuwalny podczas gryzienia, gotujemy go ok. 1-2 minuty krócej niż czas podany na opakowaniu.
3 minuty przed końcem gotowania się makaronu odlać ok. 1 szklankę wody z garnka. 1/2 szklanki wody dodać na patelnię, wymieszać, odstawić (resztę wody zachować, może się jeszcze przydać do rozcieńczania sosu).
Ugotowany makaron odcedzić go na sitku, dodać na patelnię, wymieszać porządnie z sosem, odstawić na 1-2 minuty żeby lekko ostygł.
Dodać starty ser i intensywnie mieszać szczypcami kuchennymi lub 2 widelcami, aż powstanie kremowy sos przypominający beszamel (ser powinien się całkowicie rozpuścić i stworzyć sos). Jeśli ser się nie rozpuszcza można dać patelnię z powrotem na palnik i na najmniejszym ogniu delikatnie podgrzewać ser, aż się rozpuści. Można dodawać trochę wody z gotowania się makaronu, żeby rozrzedzić sos.
Spróbować makaron i doprawić jeszcze pieprzem, jeśli jest taka potrzeba. Podawać natychmiast bo sos szybko zastyga. Makaron z serem który już się rozpuścił i utworzył sos można podgrzewać.
Smacznego!