Go Back Email Link
+ servings
Spaghetti cacio e pepe in a metal pan.
Drukuj
5 from 2 votes

Spaghetti cacio e pepe czyli makaron z serem i pieprzem

Spaghetti cacio e pepe to pyszny włoski makaron z 5 składników, który zrobicie w 20 minut. Sos robimy z wyrazistego w smaku sera Pecorino i świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Proste składniki dobrej jakości dają tutaj nieziemski efekt!
danie obiad, przystawka
kuchnia włoska
czas przygotowania 10 min
czas gotowania 10 min
całkowity czas 20 min
porcje 2 porcje
kalorie 924kcal
autor Aleksandra

składniki

  • 250 g spaghetti
  • 125 g sera Pecorino starty na najmniejszych oczkach tarki, w temp. pokojowej
  • 1/2 szklanki wody z gotowania makaronu
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1-2 łyżeczki czarnego pieprzu świeżo zmielonego

wykonanie

  • Ser zetrzeć na tarce o jak najmniejszych oczkach (najlepsza jest tarka microplane), zmielić czarny pieprz, odłożyć.
  • Na dużej patelni na małym ogniu rozgrzać oliwę z masłem i dodać 1 łyżeczkę pieprzu (potem ewentualnie można dodać więcej), delikatnie smażyć ok. 60 sekund aż zacznie ładnie pachnieć. Patelnię odstawić z ognia.
  • W małym garnku albo na patelni zagotować wodę i włożyć do niej makaron – makaron ma się gotować w jak najmniejszej ilości wody, posolonej, bez oleju. Makaron ugotować al dente, czyli ma być wyczuwalny podczas gryzienia, gotujemy go ok. 1-2 minuty krócej niż czas podany na opakowaniu.
  • 3 minuty przed końcem gotowania się makaronu odlać ok. 1 szklankę wody z garnka. 1/2 szklanki wody dodać na patelnię, wymieszać, odstawić (resztę wody zachować, może się jeszcze przydać do rozcieńczania sosu).
  • Ugotowany makaron odcedzić go na sitku, dodać na patelnię, wymieszać porządnie z sosem, odstawić na 1-2 minuty żeby lekko ostygł.
  • Dodać starty ser i intensywnie mieszać szczypcami kuchennymi lub 2 widelcami, aż powstanie kremowy sos przypominający beszamel (ser powinien się całkowicie rozpuścić i stworzyć sos). Jeśli ser się nie rozpuszcza można dać patelnię z powrotem na palnik i na najmniejszym ogniu delikatnie podgrzewać ser, aż się rozpuści. Można dodawać trochę wody z gotowania się makaronu, żeby rozrzedzić sos.
  • Spróbować makaron i doprawić jeszcze pieprzem, jeśli jest taka potrzeba. Podawać natychmiast bo sos szybko zastyga. Makaron z serem który już się rozpuścił i utworzył sos można podgrzewać.
  • Smacznego!

uwagi

  • Kalorie = 1 porcja (1/2 przepisu). Są to tylko szacunkowe obliczenia!

Nutrition

Kalorie: 924kcal