1szklanka szampana1 część, lub innego wina musującego, np. prosecco
1szklanka soku grejpfrutowego1 część, gotowy ze sklepu (taki wolę) lub świeżo wyciśnięty
1gałązka rozmarynu
1łyżka cukruopcjonalnie
wykonanie
Gałązkę rozmarynu rozbić w kilku miejscach rękojeścią noża, następnie dodać z sokiem grejpfrutowym do małego garnka i powoli podgrzewać (nie musi się zagotować). Spróbujcie czy sok nie jest dla Was za kwaśny. Jeśli tak, można dodać trochę cukru. Zdjąć z ognia i odstawić do ostudzenia. Wyrzucić rozmaryn.
Kieliszki do szampana napełnić prawie do połowy szampanem, następnie zalać taką samą ilością soku. Nie mieszać.
Gotowe!
uwagi
1 szklanka = 250 ml.
Jeśli używacie świeżo wyciśniętego soku to trzeba koniecznie dodać cukru (dodaję łyżkę cukru na szklankę soku) bo taki sok jest bardziej kwaśny niż sklepowy sok z koncentratu. Dodatkowo świeżo wyciśnięty sok będzie miał cząstki miąższu, więc trzeba go przecedzić przez sitko. Drink zrobiony z gotowego soku będzie jasno różowy, a ze świeżo wyciśniętego jak na zdjęciach (raczej pomarańczowy, ale kolor będzie zależeć od koloru miąższu grejpfruta).
Kieliszki można ozdobić małymi trójkątami świeżego grejpfruta lub zakręcowym paskiem skórki grejpfruta.
Jeśli nie macie czasu żeby czekać aż sok z rozmarynem ostygną, można gałązkę rozmarynu porządnie obić trzonkiem noża (puści więcej olejków aromatycznych) i zostawić z soku, często mieszając na 5-10 minut. Aromat rozmarynu będzie jednak słabo wyczuwalny.
Sok i champan powinny być schłodzone, ale nie muszą być całkiem zimne. Idealna temperatura do picia szampana to 8-10 stopni. Do tego drinka nie używa się również lodu.
Nie ma sensu używać do tego drinka drogiego szampana. Dodajemy do niego sok, więc jego smak nie będzie aż tak wyczuwalny.
Można zrobić ten drink w większym naczyniu, ale stracicie w ten sposób sporo bąbelków. Dlatego lepiej jest nalewać drink do każdej szklanki osobno.