Jabłka: Jabłka obrać i pokroić w kostkę, dodać do małego garnka razem z pozostałymi składnikami (cynamon, syrop klonowy, sok z cytryny, ekstrakt z wanilli, sól). Gotować przez ok. 5-10 minut na średnim ogniu, aż jabłka będą zmiękną (ale nie będą zbyt miękkie, mają być lekko chrupiące) a wokół jabłek będzie gęsty sos. Czas gotowania będzie różny w zależności od odmiany jabłek, miękkie jabłka będą szybciej gotowe niż twarde.
Owsianka: Zmieszać wszystkie składniki na owsiankę (płatki owsiane, mleko, cynamon, sól, syrop klonowy) i gotować ok. 10 minuty, lub aż płatki będą miękkie (drobne płatki owsiane gotują się szybciej i będą gotowe po ok. 3 minutach). Owsianka powinna być raczej płynna, jak się ochłodzi na tyle, że będzie się nadawać do jedzenia będzie już bardzo gęsta.
Owsiankę przelać do miseczek, na wierzch nałożyć jabłka i polać sosem z jabłek.
Posypać posiekanymi na kawałki orzechami włoskimi i polać syropem klonowym do smaku.
Smacznego!