Go Back Email Link
+ servings
Chicken zucchini pasta in a white bowl is being picked with a fork.
Drukuj przepis
5 from 2 votes

Makaron z cukinią i kurczakiem w cytrynowym sosie śmietanowym.

czas przygotowania15 min
czas gotowania15 min
całkowity czas30 min
porcje: 2 porcje
autor: Aleksandra

składniki

  • 170 g makaronu np. fusilli lub penne
  • 2 małe piersi z kurczaka 300g
  • 1 mała cukinia 250g
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • 4 ząbki czosnku drobno pokrojone
  • 3/4 szklanki śmietany kremówki 30-36%
  • 1/4 szklanki bulionu warzywnego lub z kurczaka lub 1/4 łyżeczki bulionu w proszku (dobrej jakości) + 1/4 szklanki wody z gotowania się makaronu
  • 1 łyżeczka mąki
  • 1 łyżka soku z cytryny lub do smaku
  • sól i pieprz do smaku

wykonanie

  • Makaron ugotować al dente (czyli powinien być lekko leciutko twardy). Jeśli zamiast bulionu używacie wody z gotowania się makaronu, trzeba odlać 1/4 szklanki w trakcie jego gotowania.
  • Kurczaka pokroić w kostkę ok. 2 cm, doprawić ziołami prowansalskimi oraz solą i pieprzem. Cukinię pokroić w 1/2 cm pół-plasterki.
  • Na dużej patelni rozgrzać olej na największym ogniu, dodać kurczaka. Przez pierwsze 2 minuty nie mieszać, a potem mieszać od czasu do czasu, aż kurczak będzie złocisty i prawie całkowicie usmażony. Przełożyć na talerz.
  • Na patelnię dodać cukinię i usmażyć ją tak samo jak kurczaka. Na początku nie mieszać, dając jej się zabrązowić, a potem mieszać i smażyć jeszcze minutę, cukinia powinna być wciąż lekko twarda.
  • Cukinię przesunąć na bok patelni, dodać drobno pokrojony czosnek i smażyć jeszcze 30 sekund.
  • Dodać mąkę i wymieszać dokładnie z cukinią i czosnkiem.
  • Dodać śmietanę, bulion, kurczaka, sok z cytryny. Gotować 2-3 minuty, na średnio-niskim ogniu, aż sos się lekko zagęści, kurczak będzie ugotowany, a cukinia miękka.
  • Dodać ugotowany makaorn, wymieszać, doprawić solą, pieprzem i ewentualnie większą ilością soku z cytryny jeśli jest taka potrzeba.
  • Smacznego!

Video

uwagi

  • Kalorie = 1 porcja (1/2 przepisu).

Nutrition

Kalorie: 803kcal