Go Back Email Link
+ servings
Drukuj przepis
No ratings yet

Sałatka z pieczonej dyni z ciecierzycą i rukolą

czas przygotowania15 min
czas gotowania20 min
całkowity czas35 min
porcje: 2 porcje
autor: Aleksandra

składniki

dynia i ciecierzyca:

  • 360 g dyni waga bez pestek i ew. skórki
  • 1/2 puszki ciecierzycy bez zalewy, 125g
  • 2 łyżki oliwy
  • po 1/2 łyżeczki: kminu rzymskiego suszonej kolendry
  • po 1/4 łyżeczki: kukrumy cynamonu, słodkiej papryki
  • szczypta płatków chilli lub do smaku
  • sól i pieprz do smaku

rukola:

  • garść rukoli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki octu jabłkowego
  • sól i pieprz do smaku

dodatkowo:

  • 75 g serka koziego jak na kanapki, nie pleśniowego
  • skórka starta z 1/2 cytryny

wykonanie

  • Piekarnik nastawić na 200 stopni / gaz 7, opcja góra-dół.
  • Dynię obrać i pokroić na 2.5 cm kawałki (dyni Hokkaido nie trzeba obierać), rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Ciecierzycę dobrze odsączyć z zalewy i również dodać na blaszkę.
  • Przyprawy wymieszać z olejem, następnie natrzeć nimi dynię i ciecierzycę. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
  • Piec ok. 20 minut, aż dynia będzie miękka.
  • Rukolę umyć i osuszyć (najlepiej w wirówce do sałaty).
  • Wymieszać składniki sosu (oliwa, sok z cytryny i ocet jabłkowy), można je wlać do małego słoiczka i dobrze potrząsnąć. Wymieszać z rukolą i doprawić solą i pieprzem.
  • Rukolę rozłożyć na talerzach, na rukoli rozłożyć upieczone dynię i ciecierzycę, w małych porcjach serek kozi (można to zrobić dwoma łyżeczkami lub włożyć go do torebki foliowej, uciąć róg i wyciskać - będzie ładniej wyglądać), posypać skórką z cytryny.
  • Smacznego!

uwagi

Czas pieczenia dyni będzie zależał od jej rodzaju. Dynia piżmowa będzie się prawdopodobnie piec trochę dłużej niż Hokkaido. Polecam dynię Hokkaido bo nie trzeba jej obierać ze skórki (jest ona miękka po upieczeniu).