Go Back Email Link
+ servings
carrot layer cake with cream cheese frosting decorated with flowers and nuts
Drukuj przepis
5 from 4 votes

Tort marchewkowy

czas przygotowania45 min
czas gotowania1 godz 45 min
studzenie ciasta1 godz
całkowity czas3 godz 30 min
porcje: 16 porcji
autor: Aleksandra

składniki

suche składniki:

  • 310 g mąki 2.5 szklanki
  • 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki gałki muszkatałowej
  • ½ łyżeczki suszonego imbiru
  • 3 zmielone goździki

mokre składniki:

  • 450 g marchewki startej na małych oczkach, waga bez skórki
  • 235 g oleju 1 szklanka, najlepiej o neutralnym smaku
  • 85 g musu z jabłek 1/3 szklanki
  • 4 duże jajka
  • 200 g białego cukru 1 szklanka
  • 150 g brązowego cukru ¾ szklanki
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilli
  • ¾ szklanki posiekanych orzechów włoskich lub orzechów pekan

krem:

  • 450 g gęstego serka śmietankowego użyłam Philadelphia, w temp. pokojowej
  • 115 g masła miękkiego!
  • 240 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • duża szczypta soli

wykonanie

Ciasto marchewkowe:

  • Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  • Przygotować okrągłą blaszkę do pieczenia lub tortownicę o średnicy 20cm i wysokości minimum …. Dno blaszki wyłożyć papierem do pieczenia, a jej boki wysmarować masłem.
  • Przygotować sobie wszystkie składniki, potem nastawić piekarnik na 160 stopni, gaz 3, opcja góra-dół.
  • Wymieszać razem wszystkie suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól, cynamon, gałkę muszkatałową, imbir i goździki (można je zmielić w młynku do kawy lub utłuc w moździeżu).
  • Wymieszać wszystkie mokre składniki: startą na małych oczkach marchewkę, olej, mus z jabłek, jajka, cukier biały i brązowy, ekstrakt z wanilli, posiekane orzechy włoskie.
  • Suche składniki dodać do mokrych i wymieszać trzepaczką tylko do połączenia, nie za długo.
  • Masę wlać do przygotowanej foremki i piec 1h 30 min – 1h 45min. Ok. 20 minut przed końcem pieczenia zobaczcie czy ciasto się nie brązowi, jeśli tak, to przykryjcie je luźno kawałkiem folii aluminiowej. Ciasto jest gotowe jak drewniany patyczek włożony w jego środek wychodzi suchy.
  • Jak włożycie ciasto do piekarnika to zacznijcie robić krem.

Krem z serka śmietankowego:

  • Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  • Masło zmiksować razem z cukrem pudrem, dodając cukier w 3 partiach, miksować ok. 2-3 minuty, aż powstanie puszysta masa.
  • Dodać serek i miksować, aż powstanie gładki krem.
  • Dodać sok z cytryny i sól, wymieszać.
  • Krem włożyć do lodówki (w tym czasie będzie się piekło ciasto).

Składanie tortu:

  • Upieczone ciasto położyć na kratce i zostawić w tortownicy na 10 minut, potem zdjąć obręcz i zostawić do całkowitego ostudzenia, zajmie to minimum 60 minut! (jeśli pieczecie ciasto w całości).
  • Ciasto przekroić na 3 blaty: najpierw zaznaczcie nożem z czterech stron wysokość blatów. Potem zacząć kroić blaty (dużym nożem z ząbkami), robić płytkie nacięcia ze wszystkich stron, potem przekroić blaty na całą długość.
  • Jeśli najwyższy blat się lekko wybrzuszył to można go trochę ściąć nożem, żeby był bardziej równy
  • Teraz składamy tort: pierwszy blat ciasta (ten najbardziej nierównpowinien być pierwszym piętrem tortu (najniższym), a ten najbardziej równy, dolny powinien pójść na samą górę tortu. Przy przenoszeniu poszczególnych pięter tortu na paterę można sobie dnem tortownicy lub płaskim i cienkim talerzem (dno tortownicy wsuwamy między blaty tortu i przenosimy na paterę).
  • Każdy blat przekładamy kremem, wygładzamy, na końcu smarujemy boki i wygładzamy górę tortu. Tort można posypać posiekanymi orzechami włoskimi.
  • Tort włożyć do lodówki na minimum godzinę – będzie się lepiej kroił (można go schładzać dłużej).

Video

uwagi

- 450g marchewki – to waa obranych marcheek, jest to 5 szklanek marchewki startej na małych oczkach tarki i luźno włożonych do szklanki o pojemności 250ml, 450g obranej startej marchewki to ok. 700g całych marchewek ze skórką i ogonkami
- Foremka na ciasto musi być wysoka, u mnie to 7.5 cm, mierzone od wewnątrz (!) tortownicy / okrągłej blaszki, standardowa tortownica nie wystarczy na wysokość.
- Ciasto można upiec w 1 wysokiej tortownicy o średnicy 20 cm, 2 niższych tortownicach (w jednej pieczemy 1 piętro, w drugiej 2 piętra), lub 3 tortownicach, jeśli macie na tyle duży piekarnik (tak jest najwygodniej i nie trzeba przecinać ciasta), 1 piętro pieczemy 45 minut, 2 piętra 60 minut, 3 piętra pieką się długo, minimum 1.5 h. Nie można tak zrobić, że najpierw pieczemy 1-2 piętra, podczas gdy pozostała część ciasta czeka na blacie na upieczenie. W cieście jest soda, co wymaga, żeby ciasto piec zaraz po jego zmieszaniu.
Można użyć okrągłej formy na ciasto lub tortownicy (ma wyjmowane boki), ale upewnijcie się przed jej użyciem, czy nie przecieka.
- Ważne jest, żeby ciasto dokładnie ostudzić przed krojeniem na blaty (będzie się lepiej kroić) oraz smarowaniem kremem. Jeśli ciasto będzie ciepłe krem zacznie płynąć, ciasto można szybko uratować chowając je do lodówki, wszystko ładnie zastygnie.
- Przechowywanie: ciasto trzymać w lodówce, będzie dobre nawet 3 dni.
- Liczba kalorii = 1 porcja.

Nutrition

Kalorie: 525kcal