Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Przygotować okrągłą blaszkę do pieczenia lub tortownicę o średnicy 20cm i wysokości minimum …. Dno blaszki wyłożyć papierem do pieczenia, a jej boki wysmarować masłem.
Przygotować sobie wszystkie składniki, potem nastawić piekarnik na 160 stopni, gaz 3, opcja góra-dół.
Wymieszać razem wszystkie suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól, cynamon, gałkę muszkatałową, imbir i goździki (można je zmielić w młynku do kawy lub utłuc w moździeżu).
Wymieszać wszystkie mokre składniki: startą na małych oczkach marchewkę, olej, mus z jabłek, jajka, cukier biały i brązowy, ekstrakt z wanilli, posiekane orzechy włoskie.
Suche składniki dodać do mokrych i wymieszać trzepaczką tylko do połączenia, nie za długo.
Masę wlać do przygotowanej foremki i piec 1h 30 min – 1h 45min. Ok. 20 minut przed końcem pieczenia zobaczcie czy ciasto się nie brązowi, jeśli tak, to przykryjcie je luźno kawałkiem folii aluminiowej. Ciasto jest gotowe jak drewniany patyczek włożony w jego środek wychodzi suchy.
Jak włożycie ciasto do piekarnika to zacznijcie robić krem.