Print

Pierogi z soczewicą i suszonymi pomidorami

Przepis na pierogi z soczewicą. Czerwoną soczewicę doprawiłam sporą ilością suszonych pomidorów i podsmażoną na maśle cebulką z aromatycznymi przyprawami.
czas przygotowania 1 hour
czas gotowania 30 minutes
całkowity czas 1 hour 30 minutes
porcje 5 porcji
kalorie 706kcal
autor Aleksandra

składniki

ciasto:

  • 250 g mąki
  • ½ łyżeczki soli
  • 140 g wody
  • 20 g masła lub oleju

nadzienie:

  • 1 szklanka czerwonej soczewicy 220g
  • 1 szklanka bulionu warzywnego 250ml + ew. 2-3 łyżki więcej
  • 2 łyżki masła klarowanego / ghee lub oleju ze słoiczka z suszonymi pomidorami
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • ¼ łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka tymianku
  • ¼ łyżeczki kuminu
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g suszonych pomidorów 12 sztuk, ze słoika 185g
  • 2-3 łyżki oleju ze słoiczka z suszonymi pomidorami część ew. można zamienić na wodę
  • sól i pieprz do smaku

wykonanie

ciasto:

  • Mąkę wymieszać z solą.
  • Do małego garnka dodać masło/olej i wodę, podgrzewać, aż masło się rozpuści a woda będzie bardzo ciepła, ale nie będzie się gotować.
  • Wodę z masłem dodać do mąki, mieszać łyżką, aż ciasto się mniej więcej połączy.
  • Wyrabiać ręcznie lub mikserem z końcówką w kształcie haka aż powstanie gładkie i miękkie ciasto.
  • Owinąć folią plastikową i odstawić na 30 minut.

nadzienie:

  • Ugotujcie soczewicę: Opłukać na sitku, dodać do średniego garnka, zalać bulionem i przykryć. Zagotować na średnim ogniu, a potem gotować 15 minut na minimalnym ogniu, aż soczewica będzie miękka, odcedzić na sitku. Ja zazwyczaj dodaję dodatkowe 2-3 łyżki wody i gotuję soczewicę ok. 4 minuty dłużej, czyli rozgotowuję ją – farsz jest wtedy bardziej kremowy i gładki.  Gdy soczewica jest ugotowana i jeszcze gorąca, rozgnieść ją jak najdrobniej widelcem.
  • Cebulę pokroić w kostkę, suszone pomidory drobno, czosnek bardzo drobno.
  • Na patelni rozgrzać masło (będzie najlepiej smakować jeśli użyjecie masła, najlepiej klarowanego, bo się tak szybko nie spali), dodać cebulę i przyprawy (słodka papryka, ostra papryka, tymianek, kumin i kurkuma), smażyć na małym ogniu ok. 10 minut. Dodać czosnek i smażyć jeszcze minutę.
  • Ugotowaną soczewicę wymieszać z cebulą i suszonymi pomidorami. Doprawić solą i pieprzem, dodać 2-3 łyżki oleju ze słoiczka z suszonymi pomidorami, żeby nadzienie nie było suche.

pierogi:

  • Ciasto cienko rozwałkować, wycinać kółka, nadziewać farszem i zlepiać.
  • Gotować pierogi, po ok. 10 sztuk, w dużej ilości osolonej wody, 2 minuty od wypłynięcia pierogów na powierzchnię wody.
  • Najlepiej smakują podsmażone na maśle.
  • Smacznego!

uwagi

* Jeśli ugotujecie soczewicę raczej al dente, niż rozgotowaną, dobrze jest na końcu zmielić blenderem cały farsz, żeby był kremowy i gładki, a soczewica niewyczuwalna.
* Liczba kalorii = 1 porcja = 12 pierogów.

Nutrition

Calories: 706kcal