Go Back Email Link
+ servings
chocolate crepes
Drukuj przepis
5 from 1 vote

Czekoladowe naleśniki z waniliowym serkiem i sosem malinowym

czas przygotowania15 min
czas gotowania20 min
odpoczywanie ciasta30 min
całkowity czas35 min
porcje: 3 porcje
autor: Aleksandra

składniki

naleśniki:

  • 1 szklanka mąki 150g, przesianej
  • 1/3 szklanki kakao 30g, 5 łyżek
  • ¼ szklanki cukru 50g, 4 łyżki
  • 1 łyżka cukru waniliowego 8g
  • 1.5 szklanki mleka 375 ml
  • ¼ szklanki gazowanej wody 60 ml, 4 łyżki
  • 3 duże jajka
  • szczypta soli
  • 50 g masła roztopionego, 3 łyżki

sos malinowy:

  • 400 g mrożonych malin
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego 8g

waniliowy serek:

  • 400 g serka wiejskiego
  • 1 łyżka cukru waniliowego 8g

do smażenia:

  • masło klarowane

wykonanie

Naleśniki:

  • Do dużej miski przesiać mąkę i kakao, dodać wszystkie składniki oprócz masła (cukier, cukier waniliowy, mleko, wodę gazowaną, jajka, sól), wymieszać trzepaczką lub mikserem, aż powstanie gładkie ciasto, dodać rozpuszczone i ostudzone masło, jeszcze raz wymieszać. Ciasto będzie trochę rzadsze niż to na tradycyjne naleśniki (konsystencja mniej więcej jak śmietana 36%, dzięki temu będą wychodzić cieniutkie).
  • Miskę przykryć ściereczką i odstawić na około 30 minut (lub na noc do lodówki), przed smażeniem przemieszać ciasto.
  • Przygotować patelnię, koniecznie z nieprzywieralną powłoką, najlepiej naleśnikową (czyli taką, która ma niski rant, dzięki czemu łatwiej się przewraca naleśniki, moja patelnia ma 23 cm średnicy). Lekko natłuścić ją masłem, nadmiar zetrzeć ręcznikiem papierowym, dobrze rozgrzać na najwyższym ogniu (ważne, patelnia musi być dobrze nagrzana, ale uważać, żeby masło się nie brązowiło). Patelnię natłuszczamy tylko przed pierwszym naleśnikiem.
  • Wlać pierwszą porcję ciasta na patelnię, obracając nią w powietrzu, tak żeby ciasto się równomiernie po niej rozlało. Naleśniki mają być cieniutkie, więc smażymy je bardzo krótko, ja smażę je na nawiększym ogniu dokładnie 60 sekund z jednej strony i 15 sekund z drugiej. Naleśnik jest gotowy do przewrócenia, gdy jest już prawie usmażony, brzegi są gotowe, z bąbelkami, łatwo dają się podważyć łopatką. Podważyć wszystkie brzegi, szybkim ruchem wsunąć łopatkę pod naleśnik i przewrócić. Smażyć króciutko na drugiej stronie, przekładać na talerz. Naleśniki krócej smażone będą miękkie (czyli krócej niż ten czas, który podałam, ale to zależy również od Waszej patelni i kuchenki), a te minimalnie dłużej będą w środku mięciutkie, a ich brzegi będą chrupiące (ja takie wolę bardziej).

Sos malinowy:

  • Do średniego garnka dodać maliny i cukier, podgrzewać kilka minut, aż maliny się podgrzeją, zagęszczą i utworzą sos. Ewentualnie można dodać więcej cukru, ja lubię jak maliny są lekko kwaskowate.

Waniliowy serek:

  • Wymieszać serki z cukrem.

Całość:

  • Na gotowe naleśniki nakładać po łyżce sosu malinowego i serka. Nie nakładać dużo, czyli raczej płaskie łyżki niż czubate, żeby nadzienia nie było za dużo i nie przytłoczyło w smaku delikatnych i cienkich naleśników.
  • Można podawać z dodatkiem świeżych malin.
  • Smacznego!

uwagi

  • Jeśli robicie dużo naleśników naraz, można je trzymać w piekarniku nagrzanym do minimalnej temperatury, żeby nie wystygły.
  • Najlepiej jest użyć cukru waniliowego (nie wanilinowego), czyli z prawdziwą wanilią lub zastąpić go 1 łyżeczką ekstraktu z wanilli. Można także użyć zwykłego cukru / cukru brązowego / ksylitolu.
  • Zamiast serka wiejskiego można użyć twarogu, tylko trzeba go trochę rozcieńczyć mlekiem żeby miał lekko lejącą konsystencję.
  • Żeby szybciej poszło ze śniadaniem, można ciasto przygotować dzień wcześniej. Trzymać przykryte w lodówce, przed smażeniem lekko przemieszać.
  • Zamiast sosu malinowego można zrobić truskawkowy. W lecie dodatkowo sprawdzą się świeże truskawki, np. z bitą śmietaną.
  • Liczba kalorii = 1 porcja (1/3 przepisu, 5 naleśników). 

Nutrition

Kalorie: 769kcal