Print

Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem, suszonymi pomidorami i oliwkami

Szybka przekąska z ciasta francuskiego na słono – z nadzieniem z sera, oliwek i suszonych pomidorów.
danie przekąska
kuchnia międzynarodowa
Keyword cheddar, ciasto francuskie, oliwki, parmezan, ser zółty, suszone pomidory
czas przygotowania 20 minutes
czas gotowania 35 minutes
całkowity czas 55 minutes
porcje 30 ciasteczek
kalorie 2030kcal

składniki

ślimaczki:

  • 1 arkusz ciasta francuskiego 280g, najlepiej z 100% masła
  • 100 g tartego sera dałam 50 g parmezanu i 50g sera cheddar, można również użyć innego żółtego sera
  • 100 g suszonych pomidorów waga odsączonych z oleju pomidorów, 1 słoiczek 185g
  • 70 g czarnych oliwek

do posmarowania:

  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka

wykonanie

  • Piekarnik rozgrzać do 200 stopni / gaz 6, opcja góra-dół.
  • Ser zetrzeć na tarce (cheddar na dużych oczkach, parmezan na drobnych), suszone pomidory dobrze odsączyć z zalewy, razem z oliwkami drobno pokroić. Wymieszać razem wszystkie składniki.
  • Ciasto francuskie cienko rozwałkować na arkuszu papieru do pieczenia (lub silikonowej macie) na grubość ok. 2 mm. Jeśli używacie ciasta francuskiego na maśle (domowego lub kupnego) to musicie je dobrze podsypać mąką z dwóch stron przed wałkowaniem. Klei się ono bardziej niż zwyczajne, sklepowe ciasto francuskie na oleju. Cienkie rozwałkowanie ciasta jest ważne – w ten sposób wszystkie warstwy ciasta dobrze się upieką i będą chrupiące.
  • Nadzienie rozłożyć równą warstwą na rozwałkowanym cieście, dobrze wcisnąć oalcami w ciasto.
  • Zwinąć w rulon wzdłuż krótszego boku, ma powstać długi rulon.
  • Kroić na plastry 1-1.5 cm grubości, albo bardzo ostrym nożem (najlepiej z małymi ząbkami), albo używając zwykłej nitki (jak na zdjęciach) – plastry będą równiejsze i lepiej wyglądały. Nitkę przeciągnąć pod rulonem, zawiązać i ścisnąć palcami – ukroi się nam idealny plasterek.
  • Przełożyć ślimaczki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, ułożyć je w odstępach (trochę urosną, ale nie dużo). Spłaszczyć ciastka lekko placami, tak, żeby miały równą powierzchnię i grubość.
  • Jajko rozbełtać widelcem i wymieszać z mlekiem. Pędzelkiem posmarować wszystkie ślimaczki.
  • Blaszkę włożyć do piekarnika i piec 10 minut. Zmniejszyć temperaturę do 180 stopni / gaz 4 i piec jeszcze około 13 minut, aż ślimaczki będą zabrązowione.
  • Smacznego!

uwagi

  • Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Przez około 2 godziny po upieczeniu będą jeszcze chrupiące, potem niestety zaczną mięknąć.
  • Olej ze słoiczka z suszonymi pomidorami koniecznie zostawcie. Możecie trzymać go w lodówce i dodawać np. do sałatek, jest bardzo aromatyczny.

Nutrition

Calories: 2030kcal