Go Back Email Link
+ servings
Barszcz wigilijny bez zakwasu
Drukuj przepis
5 from 1 vote

Barszcz wigilijny bez zakwasu

czas przygotowania20 min
czas gotowania2 godz
całkowity czas2 godz 20 min
porcje: 8 porcji

składniki

  • włoszczyzna: 2 marchewki, kawałek pora, kawałek selera, pół korzenia pietruszki, 2 gałązki natki pietruszki
  • 1 kg buraków
  • ½ jabłka słodkiego
  • 1 średnia cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 10 ziarenek pieprzu
  • 3 ziela angielskie
  • 2 liście laurowe
  • 1 goździk
  • ½ gwiazki anyżu
  • 2 l wody
  • 1 szklanka wywaru z gotowania kapusty kiszonej z suszonymi grzybami z przepisu na pierogi z kapustą i grzybami, 250 ml LUB wywar wyłącznie grzybowy
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • ½ łyżki soku z cytryny

wykonanie

Pierwszy dzień:

  • Włoszczyznę i buraki umyć. Marchewkę, pietruszkę i buraki obrać (najlepiej w rękawiczkach), pokroić na kawałki około 3-4 cm. Por przekroić na pół, dokładnie wypłukać, dodać do warzyw. Cebulę opalić na złoto na palniku gazowym, lub jeśli nie macie, przekrójcie na pół, włóżcie przekrojoną stroną do małego garnka i podgrzewajcie na dużym ogniu, aż się dobrze zezłoci.
  • Warzywa włożyć do dużego garnka, dodać pół jabłka ze skórką, obrane ząbki czosnku i opaloną cebulę, zalać 2l zimnej wody.
  • Przykryć pokrywą i doprowadzić do zagotowania na małym ogniu, powinno to zająć ok. 20-30 minut.
  • Gdy wywar się zagotuje dodać ziarenka pieprzu, liście laurowe, ziele angielskie, goździk, gwiazdkę anyżu i łyżeczkę soli. Gotować na bardzo małym ogniu pod przykryciem około 2 godziny.
  • Wywar zostawić do ostudzenia, potem włożyć do lodówki na noc, warzyw nie odcedzamy!

Drugi dzień:

  • Wywar warzywny przecedzić, warzywa i przyprawy wyrzucić.
  • Dodać wywar z gotowania kapusty kiszonej z grzybami (z przepisu na pierogi z kapustą i grzybami), jeśli nie jesteście pewni czy smak będzie Wam odpowiadał – dodajcie najpierw mniej i próbujcie (w gotowym barszczu nie czuć smaku kapusty). Możecie dodać wywar wyłącznie grzybowy, jeśli taki macie, ale pod koniec trzeba będzie dodać trochę więcej octu lub soku z cytryny.
  • Podgrzać barszcz, aż będzie bardzo ciepły i dodać majeranek. Barszcz można zagotować – nie straci koloru, nie zrobi się mętny, ale ja nie zagotowuję, podaję po prostu bardzo ciepłą, a nie wrzącą zupę.
  • Jak barszcz będzie ciepły doprawiamy go octem (łatwiej jest to ocenić, ile octu potrzeba, jak zupa jest ciepła). Dodawajcie po trochu ocet jabłkowy, ryżowy i sok z cytryny, aż uzyskacie stopień kwasowości jaki Wam odpowiada. Jeśli przesadziliście z octem lub zupa jest za mało słodka możecie dodać trochę cukru pudru. Na końcu doprawić solą i pieprzem. Barszcz powinien być słodko-kwaśny.
  • Smacznego!

Nutrition

Kalorie: 420kcal