Go Back Email Link
+ servings
pierogi z kapusta i grzybami.
Drukuj przepis
5 from 1 vote

Pierogi z kapustą i grzybami – nasz ulubiony, prosty przepis

czas przygotowania1 godz 50 min
czas gotowania55 min
całkowity czas2 godz 45 min
porcje: 70 pierogów

składniki

farsz:

  • 450 g kapusty kiszonej waga po odsączeniu z zalewy, może być z marchewką lub bez
  • 20 g suszonych borowików lub 100g suszonych grzybów, jeśli nie używacie pieczarek
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • 3 łyżki oleju do smażenia
  • 2 średnie cebule 240g
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 400 g pieczarek najlepsze są pieczarki brunatne
  • sól i pieprz do smaku, dałam ok. 1 łyżeczki soli i ½ łyżeczki pieprzu
  • 5 suszonych śliwek drobno pokrojone, opcjonalnie!, można pominąć, 45g

wykonanie

Przygotowanie farszu:

  • Kapustę odsączyć z soku (nie trzeba bardzo dokładnie), dodać do średniego garnka razem z suszonymi grzybami, zielem angielskim i liśćmi laurowymi. Zalać wodą (tyle, żeby przykryło kapustę i grzyby i gotować na średnio-małym ogniu, pod lekko uchyloną pokrywką, około 45 minut.
  • Cebulę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać na średnio-niskim 2 łyżki oleju, smażyć cebulę z kminkiem ok. 10 min, aż będzie przezroczysta. Pod koniec smażenia dodać też majeranek, wymieszać, smażyć jeszcze minutę, przełożyć na talerz.
  • Jeśli robicie wersje z pieczarkami: Pieczarki umyć, osuszyć ręcznikami papierowymi, pokroić na plasterki ok. 5 mm. Zwiększyć ogień pod patelnią na najwyższy, dodać jeszcze jedną łyżkę oleju na najwyższym ogniu. Dodać pieczarki, nie mieszać przez pierwsze 3-4 minuty, potem wymieszać i smażyć, aż grzyby zmiękną i puszczą wodę. Smażyć, od czasu do czasu mieszając, aż woda wyparuje. Potem smażyć jeszcze chwilę, aż pieczarki się zabrązowią, przełożyć na talerz. Zajmie to ok. 12 minut.
  • Kapustę z grzybami odsączyć, listki laurowe i ziele angielskie wyjąć i wyrzucić. Wywar zostawiamy do barszczu (!).
  • Kapustę z suszonymi grzybami, pieczarkami i cebulą można drobno posiekać lub zmielić w melakserze (nie mielcie bardzo drobno).
  • Gotowy farsz doprawić solą i pieprzem, do smaku.
  • Ewentualnie, jeśli lubicie, dodajcie do farszu drobno pokrojone suszone śliwki (ważne jest, żeby je drobno pokroić nożem, a nie mielić z całym nadzieniem, bo wtedy nadzienie wyjdzie za słodkie).

Lepienie i gotowanie pierogów:

  • Ciasto na pierogi ocieplić (jeśli było w lodówce) i cienko rozwałkować, na grubość ok. 2 mm. Nakładać farsz, sklejać pierogi, odkładać na ściereczkę oprószoną mąką. Przykryć drugą ściereczką, żeby pierogi nie wysychały.
  • Gotować w osolonej wodzie około minuty od wypłynięcia pierogów na powierzchnię, po około 10-12 pierogów. Łyżką cedzakową przełożyć na talerz. Powtórzyć zresztą pierogów.
  • Podawać polane roztopionym masłem lub podsmażoną na maśle cebulką.
  • Smacznego!

uwagi

  • Jeśli kapusta jest bardzo kwaśna, można ją przepłukać wodą, ale ja zazwyczaj tego nie robię (przepis próbowałam z kapustą domową i kupioną w sklepie).
  • Ciasto na pierogi można również wałkować używając wałkowarki do makaronu. Ja mam przystawkę do robota Kitchen Aid i wałkuję ciasto na poziomie 4. Nie robię tego tak jak producent nakazał – zaczynając od poziomu 8 i przechodząc powoli do 4, tylko wałkuję od razu na poziomie 4. Żeby było to możliwe ciasto musi być dobrze oprószone mąką, ciepłe (po prostu w temperaturze pokojowej), lekko rozwałkowane wałkiem (na grubość ok. ¾ cm) oraz gładkie (inaczej wychodzi porowate lub się rwie). Wałkowanie idzie o wiele szybciej niż ręcznie.
  • Kalorie = cały przepis. To tylko szacunkowe obliczenia!

Nutrition

Kalorie: 2247kcal