Ugotować kaszę: Kaszę włożyć do garnka i zalać wrzącą wodą lub bulionem. Dolać oliwę, wymieszać, zagotować, przykryć. Gotować 15 minut na najmniejszym ogniu. Zdjąć z ognia, odkryć i zostawić jeszcze na 10-15 minut. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać.
Buraki pokroić na plasterki / półplasterki (w zależności od wielkości buraków).
Rukolę umyć i osuszyć (najlepiej w wirówce do sałaty).
Pomarańcze obrać ze skórki (z pomarańczowej i białej skórki), następnie pokroić na plasterki.
Składniki sosu wymieszać. Najszybciej jest wlać je do małego słoika, zakręcić zakrętką i mocno potrząsnąć. Można je też zmiksować w malakserze / zamkniętym pojemniku blendera ręcznego - sos będzie gęstszy.
Orzechy uprażyć na suchej patelni, aż będą lekko zarumienione i będą ładnie pachnieć. Od razu przełożyć na talerz, bo mogą się szybko spalić.
Kaszę gryczaną ułożyć na talerzach, na wierzch ułożyć rukolę, na niej ułożyć naprzemiennie plasterki buraków i pomarańczy, na wierzchu pokruszyć ser feta. Posypać orzechami i polać sosem.
Smacznego!