Go Back Email Link
+ servings
Buckwheat salad with beets, oranges, arugula, and feta cheese on a black plate.
Drukuj przepis
5 from 1 vote

Sałatka z kaszy gryczanej z burakami, pomarańczą, fetą i rukolą

czas przygotowania20 min
czas gotowania15 min
całkowity czas35 min
porcje: 2 porcje
autor: Aleksandra

składniki

kasza:

  • 100 g kaszy gryczanej najlepiej prażonej, 1/2 szklanki
  • 250 ml wody/bulionu 1 szklanka
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek

dodatki:

  • 2 małe buraki*
  • 1 duża pomarańcza lub 2 małe
  • 80 g sera feta LUB serek kozi, twarożek
  • 2 łyżki orzechów laskowych
  • garść rukoli

sos:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1.5 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka soku z pomarańczy
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka skórki startej z pomarańczy najlepiej z ekologicznej pomarańczy
  • sól i pieprz do smaku

wykonanie

  • Ugotować kaszę: Kaszę włożyć do garnka i zalać wrzącą wodą lub bulionem. Dolać oliwę, wymieszać, zagotować, przykryć. Gotować 15 minut na najmniejszym ogniu. Zdjąć z ognia, odkryć i zostawić jeszcze na 10-15 minut. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać.
  • Buraki pokroić na plasterki / półplasterki (w zależności od wielkości buraków).
  • Rukolę umyć i osuszyć (najlepiej w wirówce do sałaty).
  • Pomarańcze obrać ze skórki (z pomarańczowej i białej skórki), następnie pokroić na plasterki.
  • Składniki sosu wymieszać. Najszybciej jest wlać je do małego słoika, zakręcić zakrętką i mocno potrząsnąć. Można je też zmiksować w malakserze / zamkniętym pojemniku blendera ręcznego - sos będzie gęstszy.
  • Orzechy uprażyć na suchej patelni, aż będą lekko zarumienione i będą ładnie pachnieć. Od razu przełożyć na talerz, bo mogą się szybko spalić.
  • Kaszę gryczaną ułożyć na talerzach, na wierzch ułożyć rukolę, na niej ułożyć naprzemiennie plasterki buraków i pomarańczy, na wierzchu pokruszyć ser feta. Posypać orzechami i polać sosem.
  • Smacznego!

uwagi

  • Można użyć gotowych, ugotowanych buraków lub ugotować je w wodzie do miękkości lub lepiej upiec.
  • Jak upiec buraki: najlepiej sprawdzą się tutaj małe buraki, bo duże bardzo długo się pieką. Buraki umyć, nie trzeba obierać ze skórki. Każdy burak zawinąć w folię aluminiową i piec 40-60 minut, aż będą miękkie (nóż wbity w buraka wchodzi bez oporu). Większe buraki mogą potrzebować jeszcze więcej czasu. Najlepiej upiec od razu więcej buraków, nadmiar można przechowywać w lodówce do ok. 3 dni lub zamrozić.
  • Sałatkę można zrobić z wyprzedzeniem, tylko najlepiej jest przygotować sobie wszystkie składniki i przechowywać je osobno. Połączyć i polać sosem zaraz przed podaniem.
  • Kalorie = 1 porcja (1/2 przepisu). To tylko szacunkowe obliczenia!

Nutrition

Kalorie: 656kcal