Print

Muffinki z dynią i żurawiną

Mięciutkie i wilgotne muffinki z puree z dyni i świeżą żurawiną.
danie deser
kuchnia międzynarodowa
Keyword dynia, puree z dyni, żurawina
czas przygotowania 15 minutes
czas gotowania 20 minutes
całkowity czas 35 minutes
porcje 10 muffinek
kalorie 2475kcal

składniki

suche składniki:

  • 170 g mąki około 1 ¼ szklanki
  • 1 i ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki sody
  • 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu najlepiej cejlońskiego
  • szczypta soli

mokre składniki:

  • 260 g puree z dyni około 1 szklanka
  • 1 duże jajko
  • 100 g oleju roślinnego o neutralnym smaku, około ½ szklanki minus 1 łyżka
  • 20 g jogurtu naturalnego 1 łyżka
  • 140 g cukru około 2/3 szklanki
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilli
  • 1 łyżeczka skórki startej z ekologicznej pomarańczy

dodatkowo:

  • 80 g świeżej żurawiny około ¾ szklanki, po ok. 4 sztuki na muffinkę

kakaowy lukier (opcjonalnie):

  • 5 łyżek niesłodzonego kakao
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 3.5 łyżki wody

wykonanie

muffinki:

  • Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
  • Nagrzać piekarnik do 180 °C / gaz 4, opcja góra-dół.
  • Do dużej miski dodać wszystkie suche składniki, wymieszać (dobrze by było przesiać je przez sitko, ale nie jest to konieczne).
  • Do drugiej dużej miski dodać wszystkie mokre składniki (bez żurawiny), wymieszać dokładnie trzepaczką.
  • Dodać mokre składniki do suchych, wymieszać krótko trzepaczką, tylko do połączenia się składników, nie dłużej, masa może mieć malutkie grudki.
  • Masę rozdzielić równo do 10 papilotek na muffinki, najłatwiej jest ją nakładać łyżką do lodów. Do każdej muffinki dodać po 4 sztuki żurawiny, zanurzyć je w cieście.
  • Piec w nagrzanym piekarniku około 20 minut, aż wbity drewniany patyczek wyjdzie suchy. Czas pieczenia może się nieznacznie różnić, w zależności od piekarnika.
  • Po upieczeniu przełożyć na kratkę na 10-15 minut, dopiero po tym czasie wyciągać muffinki z papilotek.

kakaowy lukier:

  • Do małej miseczki przesiać cukier puder i kakao, wymieszać z wodą. Mój lukier był o smaku gorzkiej czekolady, jeśli chcecie słodszy, trzeba część kakao zastąpić cukrem pudrem.
  • Nakładanie lukru: Potrzebna będzie tylka z bardzo malutkim okrągłym otworem i grubszy worek foliowy (lub specjalne rękawy cukiernicze do ozdabiania). Ucinamy malutki kawałek rogu torebki, wkładamy w powstały otwór tylkę, wypełniamy worek lukrem i dekorujemy. Jeśli lukier nie wychodzi łatwo z tylko to trzeba go rozcieńczyć małą ilością wody, powinno się bardzo łatwo dekorować.

uwagi

* 1 szklanka to 250ml, 1 szklanka mąki waży 140g.
* Zamiast puree z dyni można użyć upieczonej dyni w kawałkach, wtedy trzeba wszystkie mokre składniki zmiksować blenderem kielichowym.
* Jak upiec dynię: Dynię umyć, pokroić na równej wielkości duże kawałki, wybrać łyżką pestki. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 20 minut w 200 stopniach lub aż dynia będzie miękka. W przypadku dyni Hokkaido można zmielić jej miąższ ze skórką. Gdy użyjecie innej dyni – miąższ należy wybrać ze skórki łyżką, a skórkę wyrzucić.

Nutrition

Calories: 2475kcal