Grubszą część piersi z kurczaka lekko rozbić, żeby cała pierś miała podobną grubość (ale nie za dużo, mają wciąż przypominać piersi z kurczaka a nie filety). Dobrze doprawić solą i pieprzem.
Wymieszać składniki marynaty.
Kurczaka włożyć do małego naczynia do pieczenia, polać marynatą, odstawić na około pół godziny do marynowania lub dłużej (np. na noc, w lodówce).
Nagrzać piekarnik do 175 °C / gaz między 3 a 4 (opcja góra-dół).
Figi pokroić na plasterki i ułożyć na mięsie.
Mięso wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 22 minuty. Można sprawdzić czy mięsto jest gotowe wbijając w jego najgrubszą część termometr do mierzenia temperatury wewnętrznej, powinna ona wynosić 74 stopnie. Czas pieczenia może się różnić w zależności od wielkości mięsa i piekarnika.
W czasie jak kurczak się piecze można ugotować ziemniaki i fasolkę.
Wyjąć kurczaka z piekarnika, odczekać ok. 5-10 minut przed krojeniem. Położyć na talerze i podawać, skropić sosem powstałym z pieczenia mięsa.
Smacznego!