Go Back Email Link
+ servings
buckwheat risotto in a green plate, violet kitchen cloth in the backgroung
Drukuj przepis
No ratings yet

Kaszotto z kaszy gryczanej z kurczakiem i kurkami

czas przygotowania20 min
czas gotowania30 min
całkowity czas50 min
porcje: 2 duże porcje
autor: Aleksandra

składniki

kurczak:

  • 250 g piersi z kurczaka 2 małe piersi
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól i pieprz do smaku

kaszotto:

  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • 1 średnia cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 czubata łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 100 g kaszy gryczanej
  • 1 i ½ szklanki bulionu warzywny lub z kurczaka
  • 1 średnia cukinia 300g
  • 8 kawałków suszonych pomidorów
  • 200 g kurek
  • 2 łyżeczki sosu Worcestershire można pominąć
  • sól i pieprz do smaku

do podania:

  • kawałek sera feta
  • posiekana natka pietruszki

wykonanie

Przygotowanie:

  • Kurczaka pokroić w kostkę 2cm, natrzeć przyprawami i doprawić solą i pieprzem do smaku. Można go smażyć od razu lub odstawić do marynowania na pół godziny lub przez noc (w lodówce).
  • Cebulę pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać.
  • Cukinię pokroić w 2 cm kostkę, suszone pomidory w paski.
  • Kurki szybko opłukać w misce napełnionej wodą, osuszyć dokładnie ręcznikami papierowymi. Duże kurki przekroić ma pół, średnie i małe zostawic w całości.

Gotowanie:

  • W średnim garnku / dużej patelni rozgrzać łyżkę oleju, dodać kurczaka i na wysokim ogniu smażyć 3 min, aż się zabrązowi i będzie ścięty w środku. Przełożyć na talerz.
  • Do garnka dodać kolejną łyżkę oleju, cebulę i przyprawy, smażyć ok. 5 minut, aż cebula będzie przezroczysta, następnie dodać czosnek i smażyć jeszcze minutę.
  • Do garnka dodać kaszę, smażyć ok. 1-2 minuty, mieszając.
  • Wlać bulion, doprawić lekko solą i pieprzem, dobrze wymieszać zeskrobując łopatką zabrązowienia na dnie garnka. Przykryć i gotować na małym ogniu 5 minut.
  • Dodać pokrojoną cukinię, przykryć i gotować 10 minut.
  • Dodać kurki, suszone pomidory i sos Worcestershire, gotować jeszcze 5 minut.
  • Dodać kurczaka, podgrzać całość, zdjąć z ognia, doprawić solą i pieprzem do smaku. Kurki i cukinia powinny być chrupiące a kasza miękka.
  • Przełożyć na talerze, posypać odrobiną pokruszonej fety i posiekanej natki pietruszki, podawać.

uwagi

Można przygotować kaszotto bez kurczaka, będzie również bardzo dobre.

Nutrition

Kalorie: 703kcal