Kurczaka pokroić w kostkę 2cm, natrzeć przyprawami i doprawić solą i pieprzem do smaku. Można go smażyć od razu lub odstawić do marynowania na pół godziny lub przez noc (w lodówce).
Cebulę pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać.
Cukinię pokroić w 2 cm kostkę, suszone pomidory w paski.
Kurki szybko opłukać w misce napełnionej wodą, osuszyć dokładnie ręcznikami papierowymi. Duże kurki przekroić ma pół, średnie i małe zostawic w całości.
Gotowanie:
W średnim garnku / dużej patelni rozgrzać łyżkę oleju, dodać kurczaka i na wysokim ogniu smażyć 3 min, aż się zabrązowi i będzie ścięty w środku. Przełożyć na talerz.
Do garnka dodać kolejną łyżkę oleju, cebulę i przyprawy, smażyć ok. 5 minut, aż cebula będzie przezroczysta, następnie dodać czosnek i smażyć jeszcze minutę.
Do garnka dodać kaszę, smażyć ok. 1-2 minuty, mieszając.
Wlać bulion, doprawić lekko solą i pieprzem, dobrze wymieszać zeskrobując łopatką zabrązowienia na dnie garnka. Przykryć i gotować na małym ogniu 5 minut.
Dodać pokrojoną cukinię, przykryć i gotować 10 minut.
Dodać kurki, suszone pomidory i sos Worcestershire, gotować jeszcze 5 minut.
Dodać kurczaka, podgrzać całość, zdjąć z ognia, doprawić solą i pieprzem do smaku. Kurki i cukinia powinny być chrupiące a kasza miękka.
Przełożyć na talerze, posypać odrobiną pokruszonej fety i posiekanej natki pietruszki, podawać.
uwagi
Można przygotować kaszotto bez kurczaka, będzie również bardzo dobre.